28 Mart 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Sağlık / Yaşam

17 Kasım 2017, Cuma 11:28

BEBEK HASTALIĞINI 55 YAŞINDA YAŞADI TORBALI'DA ÇARE BULDU

Çocuk yaşta tedavi edilmesi gereken kalp hastalığı İzmirli Hatice Eskin’de 55 yaşında bulgu gösterdi. Özel Medifema Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi ekibi tıp literatürüne girecek hastayı ameliyatla sağlığına kavuşturdu.

Çocuk yaşta tedavi edilmesi gereken kalp hastalığı İzmirli Hatice Eskin’de 55 yaşında bulgu gösterdi. Özel Medifema Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi ekibi tıp literatürüne girecek hastayı ameliyatla sağlığına kavuşturdu. Hastane personeli, kalbine pil takılan ve çocuk yaşta görülen hastalığını bir mucize gerçekleştirerek yenen hastaya ‘Pilli Bebek’ lakabı taktı. Tıp literatüründe ender yaşanabilecek bir durum İzmir’de görüldü. Normal şartlarda yeni doğan çocuklarda görülen ve çok erken yaşta tedavi edilmesi gereken “Atriyoventriküler Kanal Defekti” yani kalp kapakçığı deliği ve deformasyonu hastalığı 55 yaşındaki Hatice Eskin isimli vatandaşta görüldü. Eskin, Özel Medifema Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nde ameliyat edilerek sağlığına kavuştu. Hastane personeli ve hasta yakınları ise kalbine pil takılan Eskin’e “Pilli Bebek” lakabını taktı. Eskin’in ameliyatını gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahı Prof.Dr. Hakkı Kazaz ise adeta bir tıp mucizesi olan bu durumu ve hastalığın tedavisini anlattı. “

HATİCE HANIM’IN MUCİZESİ

 Hastalığın normal şartlarda çocuk yaşta tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof.Dr. Kazaz, Eskin’de görülen durumun bir mucize olduğunu ifade etti. Yüksek riskli bir ameliyatı başarıyla gerçekleştirdiklerini söyleyen Kazaz, “Atriyoventriküler (AV) kanal defekti ismi verdiğimiz hastalık, kalbin hem üst dolaşımı hem de alt dolaşımının ortak birleştiği duvarda delik olmasıdır. Bu hastalık genellikle çocukluk çağında saptanan ve ilk 5 yaş içerisinde ameliyat edilerek tamamen kapatılması istenilen bir hastalıktır. Çünkü hastalık ilerleyen yaşlara kaldığı zaman, ileri kalp yetmezliği ve akciğerin basıncının yükselmesiyle kalp kapakçıklarının birbirine dayanmasıyla kapakçıklarının fonksiyonunun bozulması sonucu seyrediyor. Genellikle de ölümle sonuçlanabiliyor. Hastalığın Hatice Hanım’da bu yaşına kadar çok da bulgu vermeden görülmüş olması, ayrıca hastamızın 3 çocuk doğurmuş olması tamamen bu hastalık bazında bir mucizedir. Normalde 30’lu yaşlar civarında bu hastaların sıkıntı yaşaması, hatta can kaybı yaşanması beklenir. Hastamızda bir iki yıldır kalp yetmezliği ve akciğer ile ilgili sıkıntıların ortaya çıkmasıyla hastalık fark edildi. Biz de hastalığın detaylarını anlattıktan sonra çok yüksek riskli bir ameliyat olmasını önerdik” dedi.

HASTA NORMAL YAŞANTISINA DÖNDÜ

Uyguladıkları tedavi aşamasını da aktaran Kazaz, “Ameliyatta, kalp kapakçıklarının da arasını ayıracak şekilde üst ve alt odacıkların birleşme noktası ve mesafeyi suni bir yamayla kapattık, kalp kapakçıklarının normal fonksiyonlarına dönmesini sağladık ve kalp ile akciğerin işlevini normal sürdürebilmesi için var olan şekil bozukluklarını düzelttik. Burada bir kalp kapakçığını tamamen onarma şansımız oldu. İkinci kapakçığı ise değiştirmek zorunda kaldık. Çünkü yaş ile beraber kapakçıklar deforme olur hatta taşlaşır. Dolayısıyla suni kalp kapakçığı takarak hastayı sağlığına kavuşturduk. Şu anda performans olarak 10 gün sonunda hastamız normal hayatına dönmüş vaziyette. Önümüzdeki bir yıl içerisinde de normal hayat aktivitesinde yüzde 30 ila 40 arasında bir artışla yaşantısına devam etme şansı oluştu” ifadelerini kullandı.  (BİZİM TORBALI ÖZEL HABER)