25 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

20 Şubat 2020, Perşembe 15:30

BELEDİYEYE YENİ KAYNAK : DEĞER ARTIŞ PAYI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından sonra yürürlüğe giren imar planlarına ilişkin yeni düzenleme belediyeleri ilgilendiriyor. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre imar, konut değeri, rant ve yüksek binalara ilişkin birçok karar yer alıyor.

Düzenlemeye göre artık parsel bazında; nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imar planı değişiklikleri yapılamayacak. Bin metrekareden az olmamak kaydıyla oluşmuş adalarda; ada bazında nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran veya fonksiyon değişikliği getiren plan değişikliklerinde ihtiyaç duyulan kültürel tesis, sosyal ve teknik altyapı kullanımları; adanın merkezine en fazla 500 metre yarı çaplı alanda karşılanmak zorunda olacak.

UYGULAMA NASIL OLACAK?
Yine aynı düzenleme içindeki karara göre; bir taşınmaz maliklerinin tamamının talebi üzerine ada bazında yapılacak imar planı değişikliği sonucunda değerinde artış olan arsanın artan değerinin tamamı "değer artış payı" olarak alınacak. İmar planı değişikliği ile taşınmazda meydana gelecek değer artışının tespiti; yetkilendirilmiş lisanslı en az iki gayrimenkul değerleme kuruluşu tarafından plan değişikliği açıklama raporunda belirtilen mer’i (ilk ulgulama)plan koşullarındaki değer tespiti ile birlikte değişiklik sonrası değer tespiti yapılmak suretiyle karşılaştırılarak ortalama yeni değerden az olmamak üzere, idarece oluşturulan kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenecek. Değer artış payı, en geç taşınmazın ilk satışında veya ruhsat aşamasında taşınmaz maliklerince ödenecek. Kıymet takdir komisyonunca belirlenen değer artış payı, ödeme tarihinde her takvim yılı için, bir önceki yıla ilişkin olarak tespit ve ilân edilen yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere arttırılarak uygulanacak. Taşınmazın değer artışına tabi olduğu tapu kütüğüne şerh edilecek. Emsal, inşaat alanı, yapı yüksekliği ve kullanım amacı değiştirilmemek kaydıyla yapılacak ruhsat tadilatları hariç, değer artış payı ödenmeden yapı ruhsatı düzenlenemeyecek.

KİM NE KADAR PAY ALACAK?
Değer artış payları taşınmaz malikleri tarafından ilk olarak bakanlık muhasebe birimine yatırılacak. Yatırılan tutar daha sonra dağıtılacak.  Paylaşım ise, büyükşehir belediyesinin olduğu illerde yüzde 25’i büyükşehir belediyesinin hesabına, yüzde 25’i ilgili ilçe belediyesinin hesabına, yüzde 25’i  bakanlığın dönüşüm projeleri özel hesabına aktarılacak.  Büyükşehir belediyesi olmayan illerde ise; yüzde 40’ı imar planı değişikliğini onaylayan idarede açılacak ilgili hesaba, yüzde 30’u bakanlığın dönüşüm projeleri özel hesabına yatırılacak.

Ayrıca, bakanlıkça onaylanan projelerden kaynaklı değer artışının yüzde 75’i bakanlık hesabına kalan değer artış payının; büyükşehir belediyesinin olduğu illerde yüzde 15’i büyükşehir belediyesinin hesabına, yüzde 10’u ilgili ilçe belediyesinin hesabına; büyükşehir belediyesi olmayan yerlerde ise bakanlık payının dışındaki kalan değer artış payının tamamı plan değişikliğinin yapıldığı yerdeki ilgili idarenin açılacak ilgili hesabına beş iş günü içerisinde aktarılacak.