28 Mart 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

3 Haziran 2017, Cumartesi 09:12

DEMİR FİYATLARINI DÜŞÜRÜN

Demir fiyatlarına son 15 gün içerisinde gelen yüzde 20’lik zam inşaat sektörünü olumsuz etkilemeye başladı. Fahiş zam, İzmir'deki inşaat sektörünün lokomotifi konumundaki Torbalı'da büyük tepki topladı.

Demir fiyatlarına son 15 gün içerisinde gelen yüzde 20’lik zam inşaat sektörünü olumsuz etkilemeye başladı. Fahiş zam, İzmir'deki inşaat sektörünün lokomotifi konumundaki Torbalı'da büyük tepki topladı. Zam, yılda 6 bin konutun satıldığıilçede müteahhitlerin belini bükmeye başladı. Geçtiğimiz yıl yüzde 35’lik beton zammına karşı 200 müteahhide yaptırdığı eylem ile ses getiren ve zamdan geri adım atılmasını sağlayan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, İzmir'deki meslek odalarına ve sektör temsilcilerine çağrıda bulunarak, “Son 4 ayda demirin ton fiyatı 1600 TL’den 2 bin 200 TL’ye yaklaştı. Yazıktır, günahtır. Gelin şu demir kartelini kıralım. Demir satıcılarına sesleniyorum. Kartelcilik ve karaborsacılık TC kanunlarına göre suçtur.Kartelci çimentocuların ve betoncuların akıbetine uğramak istemiyorsanız fiyatları geri çekin” dedi.

KARABORSACILIK YAPILIYOR

Geçtiğimiz yıl, Torbalı Ticaret Odası öncülüğünde ‘beton dökmeme kararı’ alarak eylem yapan Torbalılı yüzlerce müteahhit, şimdi de yüzde 20’lik demir zammı ile sıkıntı günler geçiriyor. Son 15 gün içerisinde demirdeki fiyat artışı yüzde 20’yi buldu. Beton zammına karşı oldukça etkili bireylem planı hazırlayan ve zamdan geriadım atılmasını sağlayan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, demir zammına karşı da çalışma başlatacaklarını açıkladı. Zammın hiçbir gerekçesinin olmadığını, satıcıların kara borsacılık yaptığını iddia eden Olgun, “Dünyada demir cevheri ve hurda fiyatları düşerken, demir anormal zamlanıyor. Dolar düşüyor, demir düşmüyor. Bu zam sadece inşaat sektörünün değil, ekonominin ve istihdam artışının da önünü tıkamakta. Hükümet 50 tane düzenleme yapıp piyasayı rahatlatmaya çalışıyor. Fakat bazıları fırsatçılık yapıyor. Bu durum inşaatın harcını karan ameleden, ev almak isteyen dar gelirliye kadar binlerce kişiyi etkiliyor. İnşaat sektörünün hareketli olduğu bir dönemde, seçimlerin bittiği süreçte sektörün önünün tam açık olduğu bir dönemde, inşaat sektörüne adeta demir yumruk indirilmek isteniyor. Buna müsaade etmeyiz” dedi.

İZMİR’E ÇAĞRI

Demir kartelinin kırılması için İzmir'deki meslek odalarına ve sektör temsilcilerine çağrıda bulunan Olgun demir fiyatlarındaki anormal artışın, ülkemize en çok istihdam sağlayan inşaat sektörünün hızlı ilerlemesine sekte vuracağına dikkat çekti. Binlerce kişinin istihdam edildiği bir sektörde dengelerle oynamaya kimsenin hakkı olmadığınısavunan Olgun, sert sözlerle demir firmalarına uyarıda bulundu: “İşlerin açıldığı, istihdamın arttığı bir dönemde inşaat sektörüne demir darbesi indirilmek isteniyor. Çimento ve betoncular bizi iyi tanır. Bizim demir yumruğumuzu yerlerse, yerle bir olurlar. Dolar düştükten sonra sektörde fiyatların düşmesi beklentisi varken 15 günde yüzde 20’lik zam yapılması sektörün önünü tıkamaktan başka bir şey değildir.Hükümetimiz inşaat sektörünün önünü açmak için çok ciddi çalışmalar yapıyor. Sektörümüz şu anda tüm gücüyle üretime katkı sağlamaya çalışıyor. Buradan meslek odalarına ve sektör temsilcilerine bu gidişine dur denilmesi çağrısında bulunuyorum. Şu Demir kartelini kıralım. Torbalı hazır, sizde hazırmısınız?Sektörde demir alanında oluşan tekeli kırmamız lazım.Müteahhitlik sektörünün ve ülkemizin zarar görmemesi; demirin gerçek değerini bulması için girişimlerimizi sonuna kadar sürdüreceğiz.

TORBALI, GERİ ADIM ATTIRMIŞTI

Geçtiğimiz yıl betona yapılan fahiş zam nedeniyle Torbalı Ticaret Odası öncülüğünde bir araya gelen 200 müteahhit beton dökmeme kararı almıştı. 15- 30 Ocak tarihleri arasında betonun dökülmediği Torbalı’ya İzmir’in dört bir yanındakimüteahhitlerden de destek gelmişti. Destek çığ gibi büyürken, beton firmaları yaşananlar karşısında geri adım atmak zorunda kalmıştı. Bazı beton firmaları, fiyatları geri çekmişti. Zamla birlikte fiyatı 157’TL’ye çıkarılan hazır beton fiyatı tepkiler üzerine 120 TL’ye indirilmişti.