20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

3 Mayıs 2017, Çarşamba 12:43

DOMATES FİYATLARI FÜZE GİBİ

Torbalı’da alış veriş için pazara çıkanlar domates şoku yaşıyor. Fiyatı füze gibi artan domates fiyatları ev kadınlarını kara kara düşündürmeye başladı.

Torbalı’da alış veriş için pazara çıkanlar domates şoku yaşıyor. Fiyatı füze gibi artan domates fiyatları ev kadınlarını kara kara düşündürmeye başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, domatesteki fiyat artışını yüzde 29,33 ile patates, yüzde 21,21 ile tek parça elbise izledi. Buna göre, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'daki hallerde türüne göre kilogramı bir ay önce 1 lira 20 kuruş ile 11 lira arasında değişen domates, rekoltedeki azalış nedeniyle en düşük 3 en yüksek 12 liradan satıldı. Nisan ayının ilk haftasında İstanbul halinde 4-5 lira olan salkım domatesin fiyatı mayıs ayında yüzde 50-60 civarında artarak 6-8 liraya yükseldi. Ankara halinde bir ay önce 3,5 ila 4,5 lira arasında satılan beef domatesin fiyatı 5- 7 lira, İzmir'de de geçen ayın başında fiyatı 1,2 lira ile 3,8 lira arasında değişen sera domatesin kilogramı 3-7,20 liradan alıcı buldu.

REKOLTE DÜŞÜK

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, fiyat artışının rekoltedeki düşüşten kaynaklandığını belirtti. Rusya'nın 2016 yılında Türk domatesine ithalat sınırlaması koymasının ardından özellikle Antalya bölgesindeki örtü altı üreticilerinin kış dönemindeki domates ekimini azalttığını anlatan Seyyar, "Tarım bu ülkenin üstü açık sanayisidir, tarım iklimsel değişimlerden oldukça etkilenen bir sektör. 2015'te Rusya'nın Türkiye'ye ithalat sınırlaması nedeniyle 2016'da domates ihracatı geriledi. Hal böyle olunca da 2017 yılında özellikle seralarda kış dönemi için domates az ekildi, domates için ayrılan alanlara alternatif ürünler ekildi. Ayrıca havaların çok soğuk gitmesi özellikle Antalya bölgesinde seralardaki domates üretimini de düşürdü. Dolayısıyla rekolte açısından bir sıkıntı oldu. Rekoltenin az olması iç piyasada ciddi fiyat artışına neden oldu." dedi.