19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

7 Kasım 2017, Salı 08:20

EMLAKÇILIĞA EĞİTİM VE BELGE ŞARTI GELİYOR

Gayrimenkul sektörünün en önemli oyuncuları olan emlakçılar için yeni bir dönem başlıyor.

Gayrimenkul sektörünün en önemli oyuncuları olan emlakçılar için yeni bir dönem başlıyor. Alınan komisyon oranları başta olmak üzere, yetki belgesi zorunluluğu için geri sayım başladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gayrimenkul danışmanlığı yapanlara, emlak firmalarına önemli zorunluluklar getiriyor. İşte emlakçılıkla uğraşanların yakınen takip ettikleri o önemli değişiklikler...

Bakanlık Türkiye genelinde faaliyette bulunan emlakçılık mesleğini icra edenlere ilişkin tam 24 maddelik bir taslak hazırladı. Taslakta yok yok... Lise mezunu olma zorunluluğu, komisyon oranları, ofis zorunluluğu, yetki belgesi gibi önemli ayrıntılar taslakta yer aldı.

Aradan çıkarmalara son!

Bakanlık tarafından hazırlanan yeni yönetmelik taslağı, tarafların görüşüne açılırken, önemli maddlerden biri olan aradan çıkarmalar tarih olacak. Emlakçılıkla uğraşanların dert yandığı konu başlıklarından biri olan aradan çıkarmalar uzun süren mahkeme süreçlerinden dolayı mağduriyetler oluşuyordu. Yeni yönetmelik taslağında bu durumu değiştirecek olan madde gereği, işletme bertaraf edilmek suretiyle doğrudan iş sahibinden satın alınması veya kiralanması durumunda bile emlakçı hizmet bedeline hak kazanmış olacak. Hakkını raaması ve komisyon bedelinin tahsilatını kolayca yapabilecek.

İşte taslakta öne çıkan önemli maddeler!

Belgesiz biçimde emlakçılık mesleği bundan böyle icra edilemeyecek. 5 yıllık zorunlu olacak yetki belgeleri ikinci veya üçüncü şahıslar tarafından kullanılamayacak. Taşınmaz ticareti yetki belgesiz olmadan yapılamayacak. Yetki belgesi edinmek isteyenler ise, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ticaret İl Müdürlükleri'nden temin edebilecek veya buradan iptal edilecek.

Her işin başı olduğu gibi eğitim şart!

Eğitimin ön plana çıktığı danışmanlık yetki belgesi alımlarında lise mezuniyeti zorunluluğu getiriliyor. Taslakta belgelendirilecek kişinin lise mezunu olması gerektiği vurgulanıyor. Koşullar arasında ise çarpıcı ayrıntılar mevcut. ira lise mezunu olması, mesleki yeterlilik belgesine veya emlak yönetimine ilişkin ön lisans diplomasına sahip olması ile iflas etmemiş olması dışında, Affa uğramış olsalar bile terör, anayasal düzen, rüşvet, hırsızlık, sahtecilik, kaçakçılık gibi suçlardan hüküm giymemiş olması gerektiği vurgusu yapılıyor.

Emlak ofgisi açılması ve bu ofisin en az 30 metrekare büyüklüğünde olması şartı da bir diğer önemli detay. Ofis için gerekli olan ofis malzemelerinin eksiksiz olması hatta yeterli araca sahip olunması gerekliliğine vurgu yapılıyor.

Kiralama komisyon bedellerinde düşüş...

Alım satımlarda emlak komisyon bedellerinde satım işllerinde yüzde 3 oranındaki komisyon oranını geçemeyeceği, kiralamalarda ise bir aylık kira bedeli uygulaması yapılacağı taslakta yer aldı. Normal kiralama oranları ise senelik kira bedelinin yüzde 12'sini emlak firmaları, gayrimenkul danışmanları halen talep ediyorlar. Bu oranda bir düşüş söz konusu.

Taslakta yer alan bir diğer önemli ayrıntı ise alım satım yapmak isteyen üşteriyi yakından ilgilendiriyor. Taslakta yer alan maddede emlak danışmanı işini yapmış olduğu halde taraflardan birinin vazgeçmesi durumunda cayan tarafın alım satım işlemlerinden doğacak olan komisyon bedelinin yüzde 10'u kadar ceza ödeyeceği yer aldı. Kiralama işlemlerinde ise hizmet bedelinin tamamı cayan müşteri tarafından ödeneceği kaydedildi.

Emlakçılık yapanların çoğu zaman gösterme parası talep etmediği biliniyor. Hazırlanan yeni taslakta önemli bir madde ise emakçının bulunduğu lokasyonun uzağında bölge dışında olan taşınmazların gösterimi için ulaşım masraflarının talep edilebilmesi maddeler arasında yer aldı.