29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Turizm

26 Ekim 2018, Cuma 08:36

HAVUZA SERVET ATILIYOR NE OLDUĞU BELLİ DEĞİL

Torbalılı vatandaşlarında yoğun ziyaret ettiği Şirince köyündeki St. Jean John Baptist Kilisesi’ne (Meryem Ana) ait havuzun içerisine dilek amacıyla atılan yerli ve yabancı madeni paralar İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. 

HAVUZDA İNCELEME

Ortasında Meryem Ana heykeli bulunan tescilli havuzda inceleme yapan uzmanlar, özellikle yabancı turistler tarafından ilgi gören dilek havuzuna çok miktarda 1 Euro atıldığını tespit etti. Yapılan ilk değerlendirmede havuzda toplanan paranın yıl içerisinde ciddi boyutlara ulaştığı kaydedilirken, havuzun özel bir mülkiyete ait taşınmazın bahçesi içerisinde kaldığı vurgulandı. 

PARAYI KİM TOPLUYOR?

İlk tespitlerin ardından jet hızıyla harekete geçen İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’na resmi yazı ile başvuru yaptı. Müdürlük, havuza atılan paraların kim tarafından toplandığının, toplanan paraların kayıt altına alınıp alınmadığının, mevcut uygulamayla ilgili kamu zararı oluşup oluşmadığının tespit edilmesini istedi. 

YARDIM İÇİN KULLANILDI

Resmi yazıda ayrıca bölgede işletmecilik yapan kişi ya da tüzel kişinin vergi mükellefi olması durumunda havuzdan elde edilen gelirin vergi kayıtlarına girip girmediğinin incelenmesi talep edildi. Kafeterya işletmecisi Yonca Sengel, “İncelemeden haberim yok. Ancak toplanan paralar köy yararına yapılan yardımlar için kullanılıyor” diye konuştu.

PARAYI İŞLETME ALIYOR

Bölgeye yönelik ilginin her geçen gün arttığını kaydeden Şirince Mahallesi Muhtarı Levent Apak, “Kiliseyi ziyaret edip dilek dilemek isteyenler havuza para atıyor. Ancak havuzda ne kadar para toplandığını bilmiyoruz. Sadece paranın kafeterya işletmecisi tarafından toplandığını biliyoruz. Bugüne kadar bu konu hiç sorgulanmadı. İnceleme yapılırsa ne çıkacağını biz de merak ediyoruz” dedi.

KAMERA KURULACAK

İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili ise şu bilgileri verdi: “Söz konusu kiliseye ait tescilli havuz uzun süredir takip ediliyor. Yürütülen çalışmada havuzda toplanan para miktarının çok yüksek olduğu tespit edilince resmi yazışmalar başlatıldı. Konuyla ilgili Efes Müze Müdürlüğü de bilgilendirildi. Bölgeye kamera sistemi konulması düşünülüyor.”