19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

17 Mart 2017, Cuma 12:36

HAZİNEDEN 250 MİLYAR LİRALIK DESTEK

KREDİ garanti kurumlarınca hazine desteğiyle sağlanabilecek kefaletlerin toplam bakiye tutarı 250 milyar liraya çıkarılması ile ilgili Torbalı Ticaret Odası'nda tanıtım toplantısı yapıldı

KREDİ garanti kurumlarınca hazine desteğiyle sağlanabilecek kefaletlerin toplam bakiye tutarı 250 milyar liraya çıkarılması ile ilgili Torbalı Ticaret Odası'nda tanıtım toplantısı yapıldı. İzmir'in Torbalı ilçesindeki Ticaret Odası'nda Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) sağladığı kefaletlerin bakiye tutarının 250 milyar TL'ye yükseltilmesi hakkında tanıtım toplantısı yapıldı. Hükümetin, KOBİ'lerin, ihracatçı firmaların canlılığını korumak, kur dalgalanmasından etkilenen şirketlerin üretimlerine katkı için yaşama geçirdiği devlet garantili kredi, Torbalı Ticaret Odası ve Kredi Garanti Fonu İzmir Şube Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantı ile Torbalı'da tanıtıldı. Toplantıda konuşan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "2017 yılı ülkemizin yeniden ayağa kalkma yılı olacaktır. Ülkemizin başına gelmeyen kalmadı ama kötü günler geride kaldı. Hükümet, yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Sağlanan kredilerle piyasalar yeniden büyük bir ivme yakaladı. Ancak uzun vadede kalıcı reformlara ihtiyaç var" diye konuştu. İşletme kredilerinin vadesinin asgari 6 ay, azami 5 yıl olacağını açıklayan Olgun, yatırım kredilerinin vadesinin ise asgari 6 ay, anapara ödemesiz dönemi en fazla 3 yıl olmak üzere azami 10 yıl olabileceğini söyledi.

250 MİLYARA ÇIKTI

Kredi Garanti Fonu (KGF) yetkilisi Ersen Damçayırı, yeni Bakanlar Kurulu kararı ile birlikte yapılan düzenlemelerle ilgili bilgi vererek "Daha önce 15 milyar TL olan KGF tarafından verilebilecek hazine destekli kefaletlerin toplam bakiye tutarı, 20 milyar TL'ye yükseltildi. KOBİ'lerin kefalet üst limiti 1,5-2,5 milyon TL'den 3 milyon dolara çıkarıldı. Bu rakamın önümüzdeki süreçte 12 milyon dolara çıkması bekleniyor. Yararlanıcı tanımına ‘KOBİ tanımı dışında kalan diğer işletmeler' eklenerek kefalet üst limiti 50 milyon dolar olarak belirlendi. Sadece SGK ve vergi dairesine muaccel hale gelmiş borcu olmayan firmalara kefalet sağlanmakta iken yeni düzenleme ile muaccel hale gelmiş borcun, kefalet sağlanacak kredinin yüzde 20'sini aşmaması ve kullanılacak kredi ile ödenmesi durumunda kefalet verilebilmesinin önü açıldı" diye konuştu.Hazine desteğine dayalı KGF kefaletinde aranan genel şartlarda yapılan değişiklikleri de anlatan Damçayırı, özellikle SGK ve vergi borcu bulunan KOBİ'lere bir takım kolaylıklar getirildiğini anlattı.