24 Nisan 2024, Çarşamba

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

29 Haziran 2017, Perşembe 12:20

İTHAL HAYVAN VE ETİN GÜMRÜK VERGİSİ DÜŞTÜ

İzmir’in canlı hayvan depolarından olan Torbalı’nın besicilerine kara haber. Hükümet canlı hayvan ve et ithalatının önünü tamamen açtı.

İzmir’in canlı hayvan depolarından olan Torbalı’nın besicilerine kara haber. Hükümet canlı hayvan ve et ithalatının önünü tamamen açtı. Canlı hayvan ve etten alınan gümrük vergisi düşürüldü. Torbalı başta olmak üzere İzmir’in canlı hayvan depoları olan Tire, Bayındır, Ödemiş’in besicileri bu karardan olumsuz etkilenecek.

YERLİ BESİCİYE BÜYÜK ŞOK

Canlı hayvan, kırmızı et ve hububatta gümrük vergileri düşürüldü. Enflasyonu düşürmek gerekçesiyle canlı büyükbaş hayvanlarda yüzde 135 olan gümrük vergisi oranı yüzde 26’ya, büyükbaş hayvanların etinde 100-225 arasında değişen gümrük vergisi oranları ise yüzde 40’a indirildi. Buğdayda yüzde 130 olan gümrük vergisi yüzde 45, arpada yüzde 130 olan gümrük vergisi yüzde 35, mısırda yüzde 130 olan gümrük vergisi yüzde 25 oldu. Bu durum yüksek maliyetlerle çalışan yerli besicide soğuk duş etkisi yarattı.

CHP KARŞI ÇIKIYOR

Gümrük vergilerinin indirilmesinin, üreticinin elindeki hububat fiyatlarını baskılamaktan başka bir yararı olmayacağını belirten CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Orhan Sarıbal, “Çözüm üretim maliyetlerinin düşürülmesinde ve üretim planlamasında aranmalıdır” dedi. Türkiye’nin sahip olduğu tarımsal potansiyeli yeterince değerlendirememekte olduğunu dile getiren CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Orhan Sarıbal “Üretimini ve ihracatını artıramamakta, buna karşılık ithalata bağımlılığı devam etmektedir” dedi

TERBİYE EDİCİ İTHALAT POLİTİKASINDAN VAZGEÇİLMELİ

Çözümün ‘çiftçiyi terbiye edici’ ithalat politikasında olmadığını dile getiren Sarıbal, şu önerilerde bulundu: “Üretim maliyetlerinin düşürülmesinde, destekleme politikasında ve daha da önemlisi üretim planlamasında aranmalıdır. Hububat ekim alanlarında ortaya çıkan daralmanın üzerinde önemle durulmalı; çiftçi tarafından boş bırakılan tarlalar yeniden üretime kazandırılmalıdır. Tarımın en önemli sorununun yüksek girdi fiyatlarıdır. Öncelikle mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalı; diğer girdilerdeki vergi yükü azaltılmalıdır’’ dedi