29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

3 Nisan 2017, Pazartesi 10:54

İZMİR VE TORBALI'DA TAŞ OCAKLARI İMAR PLANINA DA GİRDİ

Milliyet Gazetesi yazarı Mustafa Yılmaz bugünkü yazısında İzmir ve Torbalı'da verilen taş ocağı ruhsatlarını sorgulayıp taş ocaklarının imar planlarına dahil edildiğini yazdı

Milliyet Gazetesi yazarı Mustafa Yılmaz bugünkü yazısında İzmir ve Torbalı'da verilen taş ocağı ruhsatlarını sorgulayıp taş ocaklarının imar planlarına dahil edildiğini yazdı.İşte o yazı :

TAŞ OCAKLARI İMAR PLANLARINA DA GİRDİ

İzmir’in en büyük çevre sorunlarından biri, taş ocakları. Bu konu geçen hafta vahim bir şekilde hem de İzmir’in turizm cenneti Çeşme’de tekrar gündeme geldi. Çeşme’nin Germiyan Mahallesi’nde bir taş ocağı var. Hikayesi ibretlik. Bu taş ocağına Çevre İl Müdürlüğü ÇED vermeye doymadı. 2007 yılından bu yana köylüler, bu taş ocağına karşı hukuk mücadelesi başlattı. Açılan davalarla bu taş ocağına verilen ÇED izinleri, tam 3 kez iptal edildi. Ama Çevre Müdürlüğü ÇED gerekli değildir kararını yeniledi. *** Son yıllarda İzmir’deki taş ocaklarına verilen izin sayısında büyük artış var. Çevre İl Müdürlüğü sadece son 2 yılda 50’nin üzerinde yeni taş ocağına ruhsat verdi.

Andazit, bazalt, kil ve kalker ocağı ile kırma ve eleme tesisleri şeklinde verilen bu izinler, İzmir’i adeta bir taş ocağı kentine çevirdi. Aliağa‘dan Torbalı’ya, Bergama’dan Buca’ya, Menemen’den Karaburun’a kadar taş ocağı ruhsatı verilmeyen ilçe kalmadı. Dünyanın gıpta ile baktığı Çeşme’de bile taş ocakları, Çevre İl Müdürlğü’nün izni ile çalışıyor.

Milyonlarca ton taşı kırma ve eleme kapasitesine sahip bu tesislerin pek çoğu da, orman arazisi içinde. İşin daha da vahimi, çevrelerinde verimli tarım arazileri ile zeytinlik alanlar bulunuyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre; İzmir’de maden arama, işletme amaçlı madencilik faaliyetlerine yönelik olarak Orman Kanunu’nun 16’ncı maddesi hükmü gereğince, 1839 hektar alanda verilmiş devam eden izin bulunuyor.

Verilen taş ocağı izinlerinin önemli bir bölümünde Tarım İl Müdürlüğü’nden gerekli görüşler de yer almıyor. Son derece verimli ve gerekli tarım arazileri çıkarılacak taşlara feda edildi. Taş ocaklarının faaliyetleri için verilen izinlerde, bir başka nokta daha dikkat çekiyor. Verilen izinlerin yarısından fazlasında ÇED (Çevresel Etki Değerlendirilmesi) süreci bile gerekli görülmedi. Yani, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, hava kalitesini bozan unsurların başında gelen, tarım, orman ve doğal alanların içinde bulunan taş ocaklarına izin verirken ÇED bile istemedi.

 Ne yazık ki bu kadar da değil. Çevre Bakanlığı’nın İzmir ve Manisa için yaptığı 31 Aralık 2015’te kesinleşen 1/100 binlik planlarda da taş ocakları ve çimento fabrikaları için özel bir not olduğu ortaya çıktı. Söz konusu plan notlarında kent merkezinde taş ocakları ve çimento fabrikalarının ekonomik ömürlerini yitirinceye kadar çalışması öngörülüyor. Bu ifade, İzmir ve Manisa’da kent içindeki taş ocakları ve çimento fabrikalarının teknik olarak bin yıl bile faaliyetlerini sürdürebilecekleri anlamına geliyor.