28 Mart 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Politika

13 Mart 2017, Pazartesi 14:34

KARIŞIKLIĞIN SORUMLUSU UYGUR

Torbalı’nın kördüğüm haline gelen şehir içi minibüsleri meselesi, siyasetçileri de karşı karşıya getirdi. Torbalı Belediyesi’nin eski başkanı İsmail Uygur, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez’i yetkisini kullanmamak ve olaya müdahil olmamakla suçlamıştı. Bugün makamında basın açıklaması gerçekleştiren Başkan Görmez, İsmail Uygur’a cevap verdi.

Torbalı’nın kördüğüm haline gelen şehir içi minibüsleri meselesi, siyasetçileri de karşı karşıya getirdi. Torbalı Belediyesi’nin eski başkanı İsmail Uygur, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez’i yetkisini kullanmamak ve olaya müdahil olmamakla suçlamıştı. Bugün makamında basın açıklaması gerçekleştiren Başkan Görmez, İsmail Uygur’a cevap verdi. Yetkinin tamamen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu ifade eden Görmez, Torbalı Belediyesi’nin yetkisi olmadığı halde minibüsçülerin mağdur olmaması için sorunu çözmeye çalıştığını söyledi. Uygur’un köşeye sıkıştığı için kendisini suçladığını ifade eden Görmez, Uygur’u verdiği demeci tekzip ederek gerçekleri söylemeye davet etti.

KARIŞIKLIĞIN SORUMLUSU UYGUR

Başkan Görmez basın açıklamasında “Birinci husus, İl Trafik Komisyon Başkanlığı’nın 29 Mart 2000 gün ve 2000/68 sayılı kararı ile Torbalı Belediyesi’ne Torbalı sınırları içerisinde çalıştırılmak üzere 14 adet halk otobüsüne güzergâhlı çalışma izni verilmiş. 29 Eylül 2000 tarihinde İl Trafik Komisyon Başkanlığının 2000/183 sayılı Komisyon Kararı ile Torbalı Belediyesi denetiminde çalışan halk otobüsü sayısı 14’den 30’a yükseltilme kararı verilmiş ve o günden sonra Torbalı içerisinde kiralanan 25 adet araçla ulaşım sağlanmıştır. 28 Mart 2004 tarihindeki yerel seçimlerde İsmail UYGUR Belediye Başkanı olmuş, 23.07.2004 tarihinde yürürlüğe giren “5216” sayılı Büyükşehir Yasası ile Torbalı İlçesi Büyükşehir sınırları içerisine dahil olmuştur. O dönemde İlçe ulaşımı sağlayan 25 adet aracın plakaları ve güzergahları, Ulaşımdan Sorumlu İzmir Büyükşehir’e bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne “UKOME” bildirilmiş olsaydı “tahdit kapsamına alınabileceği UKOME’nin yetkilileri tarafından her ortamda söylenmiştir. Dönemin Belediye Başkanı İsmail UYGUR bunun aksine 25 adet araçtan kiralama yoluyla para almış ve araçları bu yöntemle çalıştırmıştır. Özetle bugünkü kaos ve karmaşa 2004 yılındaki yanlış uygulamadan kaynaklanmıştır” ifadelerine yer verdi.

BİZ HER KARARA ŞERH KOYDUK 

Sözlerine İkinci hususu açıklayarak devam eden Başkan Görmez “Ocak 2014 yılında İsmail UYGUR süresi dolan 25 adet araca UKOME’nin oluruyla hatları kiralama yoluyla araçları çalıştırmaya devam etmiş, köy minibüslerinin bu kararı mahkemeye vermeleri neticesinde 3. İdare Mahkemesi’nin 2015/623 No’lu kararıyla usulsüz hatları kiraladığı için 25 adet aracın taşımacılığına son vermiştir. Ulaşımda aksamalar meydana gelmiştir. Bizim dönemimizde ise; 12.12.2015 tarihinde Ege Üniversitesiyle protokol yapılmış bilimsel ulaşım raporu hazırlatılmış bu raporla UKOME’ye başvurulmuş 13.01.2016/51 No’lu UKOME kararıyla Torbalı Belediyesince 2 yıllığına 25 adet araç kiralama yetkisi verilmiş ve ihaleyi halen çalışan şirket kazanmış ve çalışmaya devam etmişlerdir. Ta ki İzmir Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği’nin görüşüne dayanarak 09.11.2016/709 sayılı kararıyla Büyükşehir Belediyesi sınırlarında ulaşım yetkisinin UKOME’de olduğu bu yetkinin İlçe Belediyelerine devredilemeyeceği yönünde karar alınmış ve Belediyemiz adına hizmet veren 25 adet aracın çalışması Büyükşehir Belediyesince sonlandırmış güzergah izin belgesi vermemiştir. Bu karara toplantıda bulunan belediyemiz temsilcisi Belediye Başkan Yardımcısı Yener ÜLKER 25 adet aracın çalışması yönünde şerh koymasına rağmen oy çokluğu ile Büyükşehir Torbalı Belediyesi’nin bu isteğini reddetmiştir” şeklinde konuştu.

ARAÇLAR UKOME’YE BİLDİRİLMEDİ

Uygur’un minibüsleri UKOME’ye bildirmediğini vurgulayan Görmez, “11.01.2017 günü UKOME gündemine 25 adet aracın çalışması ile ilgili olarak İzmir Valiliği Torbalı Kaymakamlığı, Torbalı Belediyesi ve kooperatifin avukatlarının vermiş olduğu dilekçeler gündeme gelmiş büyükşehire bağlı UKOME’nin 2017/16 sayılı kararı ile talepler ret edilmiştir. Bu karara Belediye temsilcimiz Yener ÜLKER araçlarının çalışması yönünde şerh koymuş olmasına rağmen karar yine büyükşehirin oy çokluğuyla kabul edilmemiştir. CHP İlçe başkanı İsmail UYGUR’un önceki gün gazetelere vermiş olduğu demeçte “Torbalı Belediyesi istese bu araçları çalıştırır“ diyor ya gördüğünüz gibi biz her toplantıda çalışmaları yönünde şerhlerimizi koymamıza rağmen oy çokluğuyla 25 adet aracın çalışmasına izin büyükşehir izin vermemiştir. Özetle şuan 25 adet araçla ilgili yaşanan kaos ve karmaşanın müsebbibi eski Belediye Başkanı Sayın İsmail UYGUR’dur. Belediyeye üç beş kuruş kazandırma hevesi ve mevcut dolmuşçuları siyaseten elinde tutma hırsı ile 2004 yılında bu araçları UKOME’ye bildirmeyip 17 yıldır emek veren ter döken bu esnaf arkadaşlarımızın mağdur olmasına yol açmıştır ve bugün hala kamuoyunu yanıltmak için “Torbalı Belediyesi isteseydi bu iş olurdu” demek sureti ile kendisinin sebep olduğu bu kaostan sıyrılmaya çalışmaktadır. Bu gerçeği aslında bugün Torbalı’da dolmuş esnaflığı yapan bütün esnaf kardeşlerim çok net bilmektedirler. Tamam siyaset yapsın da insanları doğruların tam tersine tahrik edici ve ilerde telafisi güç olaylara itecek şekilde yönlendirirse bunun vebalinden kurtulamayacağını bilsin” dedi.

UYGUR AÇIKLAMASINI TEKZİP ETSİN

Görmez açıklamasını “İsmail UYGUR 2004 yılında bu arkadaşlara bilerek veya bilmeyerek çok gördüğü hat yetki belgesini düzenleyip İzmir Büyükşehir Belediyesine bildirseydi bugünkü hiçbir acı ve sıkıntı yaşanmayacaktı. Bal gibi bunu bile bile 10 yıl belediye başkanlığı yapmış bir siyasetçi olarak gerçeğin bu kadar tersine konuşması siyasi rant sağlamak için çaba sağlaması ve şehir içi hat konusunda hiçbir yetkisi olmayan şimdiki yönetimi ve özellikle de başkan yardımcım Yener ÜLKER’i hedef göstermesine insanlığa ne de makam ve mevki hırsına alet edilemez. Bana kalırsa Sayın İsmail UYGUR eski siyasi alışkanlıklarını bıraksın iş, aş ve ekmek üzerinden siyasi rant sağlama konumundan vazgeçsin. Yerinde olsam hemen bugün bu söylediği demecin yanlış anlaşılarak yazıldığını söyler ve tekrar tekzip ederdim. Yoksa tarihe gerçeğin tam tersini söyleyen eski bir belediye başkanı olarak geçecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” şeklinde sonlandırdı. HASAN DEMİR