29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

26 Ocak 2017, Perşembe 12:26

KILIÇDAROĞLU’NUN DANIŞMANINDAN İŞSİZLİK RAPORU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekonomi danışmanı Turgay Bozoğlu bozulan ekonomi ile birlikte patlama noktasına gelen işsizliğe dikkat çekti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekonomi danışmanı Turgay Bozoğlu, resmi rakamlara göre yüzde 11.8 olarak açıklanan ekim ayı işsizlik oranına dikkat çekerek, "Neredeyse 4 gencimizden biri işsiz. Türkiye'nin önündeki en büyük tehlike genç işsiz oranının artmasıdır" dedi.

HÜKÜMET YÜZDE 70'LERE VARAN DOLAYLI VERGİLERLE GÜNÜ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR 

Türkiye'de dolaylı vergilerin oranının yüzde 70'lere dayandığını ifade eden Bozoğlu, “Harcamalardan dolayı bütçe dengesinin bozulmaması için hükümet kolay yolu tercih etmekte ve dolaylı vergilere iyice abanmakta. Bu vergilerle ilgili düzenlemeler yapılırken 'Düzenleyici Etki Analizi' yapılmıyor. Bir başka deyişle düzenlemelerin piyasa ve tüketici üzerindeki etkileri konusunda bir çalışma yapılmıyor" dedi. Bozoğlu, her alanda olduğu gibi her şeyin el yordamıyla yapıldığını savunarak, dolaylı vergilerin hem tüketim hem de gelir dağılımı üzerinde olumsuz etkileri olacağı uyarısında bulundu. Döviz kurlarında yaşanan yükselişten dolayı ithal edilen her şeyin daha da pahayı hale geldiğini ifade eden Bozoğlu, “Bir de üzerine gümrük vergileri ve benzeri dolaylı vergileri koyduğumuzda maliyetler ve fiyatlar katlanmakta. Bu da tüketimi boğar ve talebi daraltır, sonucunda da vergi gelirleri ve büyüme üzerinde de olumsuz etkileri olur" diye konuştu.

 

GENÇ İŞSİZLİKTE VAHİM TABLO

 Bozoğlu, büyümedeki yetersizliğin halka işsizlik ve yoksulluk olarak döneceğini belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Nitekim ekim ayı işsizlik oranı resmi rakamlara göre yüzde 11.8 olarak açıklandı. Malesef ülkedeki işsizlik ordusu bırakın azalmayı giderek alarm verici şekilde artmakta. Bu rakamın çok daha vahim boyutu genç işsizlerinin oluşturduğu oranın yüzde 21.2 olması. Yani gerçekte durumun resmi rakamlardan daha da vahim olduğunu göz önünde bulundurursak maalesef neredeyse 4 gencimizden biri işsiz. Türkiye'nin önündeki en büyük tehlike genç işsiz oranının artmasıdır."