18 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

2 Aralık 2020, Çarşamba 13:19

KURAKLIK TORBALI'YI ŞİMDİDEN VURDU

Bu yıl sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yıllık yağış ortalamasının çok az olması nedeniyle kuraklık tehdidi oluştu. Yeraltı suyuyla beslenen Torbalı Ovası’nda yeraltı sularının da azaldığına dikkat çeken Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, çiftçi için tehlike çanlarının çaldığını söyledi. Girgin, bu yıl ekilen buğdayların kuraklık nedeniyle çimlenmediğini ifade ederek, çiftçilerin yeniden ekim yapacağını belirtti.

YAĞMUR YAĞMAZSA PERİŞAN OLURUZ

Kuraklığın herkes için tehlike oluşturduğunu ifade eden Başkan Yılmaz Girgin, “Yağışların toprağı besleme özelliği, bizim yeraltı sularıyla toprağı sulamamızdan çok daha etkilidir. Ne yazık ki bu yıl yağış olmadı. Çiftçi yeraltı sularıyla tarlasını suluyor ancak istenilen verimi alamıyor. Ayrıca yeraltı suları da azalmakta. İki yıl önce yağan aşırı yağışların 10 yıl yeteceğini düşünmüştük ancak kuraklık devam ederse yakında su bulamayacağız. Allah çiftçimizin yardımcısı olsun, çiftçi yağmur yağsın diye dua ediyor” dedi.

BUĞDAY TOHUMLARI SUSUZLUKTAN YANDI

Kuraklığın olumsuz etkilerinin şimdiden görülmeye başlandığını ifade eden Girgin, “Torbalı tarımının önemli bir kısmını buğday üretimi oluşturuyor. Ancak bu yıl ekilen buğdaylar kuraklık nedeniyle çimlenmedi. Bu durum ne yazık ki buğdayın hasat vermeyeceği anlamına geliyor. Bu nedenle çiftçilerimiz tarlayı bozup yeniden buğday ekecek ve yağmur yağsın diye dua edecek. Ancak yağmazsa, çiftçi de vatandaş da perişan olur” ifadelerinde bulundu.

FABRİKALARIN YERALTI SUYU KULLANIMI DENETLENMELİ

Başkan Girgin sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Baraj suyundan beslenen Menemen Ovası’nda barajlar kurumak üzere, yeraltı suyuyla beslenen Torbalı Ovası’nda ise yeraltı suları oldukça azaldı. Yeraltı suları bilinçli kullanılmalı ve fabrikaların yeraltı suyu kullanımı denetlenmeli” dedi. HASAN DEMİR