19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

22 Temmuz 2017, Cumartesi 11:32

MİLLİYET YAZARI TORBALI'NIN SATILAN KAMU ARAZİLERİNİ YAZDI

Milliyet gazetesi yazarı Mustafa Yılmaz Torbalı'nın satışa sunulan kamu arazilerini bugün köşesine taşıdı. Kamuya yok satışa var isimli yazının ilgili bölümleri aşağıda verilmiştir.

Milliyet gazetesi yazarı Mustafa Yılmaz Torbalı'nın satışa sunulan kamu arazilerini bugün köşesine taşıdı. Kamuya yok satışa var isimli yazının ilgili bölümleri aşağıda verilmiştir.

KAMUYA YOK SATIŞA VAR

İzmir’de 2012’de 15 milyon 463 bin liralık kamu arazisi satıldı. 2013 yılında bu rakam 50 milyon 343 bin lira oldu. 2014 yılında ise 61 milyon 259 bin liralık kamu arazisi elden çıkarıldı. 2015 yılında İzmir’in satılan arazilerinden elde edilen gelir, 94 milyon 871 bin liraya yükseldi. Yani, her yıl bir önceki yıldan daha fazla satış yapıldı. Geçen yıl sonunda Bayraklı, Menemen, Menderes, Çiğli, Karşıyaka, Torbalı ve Menderes’te 50 bin metrekarelik çok değerli 26 kamu mülkü için satış ihalesi yapıldı. Bu ihalelerde tahmini bedel bile 60 milyon liranın üzerindeydi. 2016 yılı içinde; Konak sınırları içinde 5 dönümlük gökdelen arazisi, Güzelbahçe’de 7 dönümlük villa arazisi ve Menemen’de de 15 dönümlük iki arazi satıldı.

Bu arazilerin toplam değeri 36 milyon lirayı aşıyor. Dahası, İzmir Defterdarlığı; Aliağa, Bayındır, Menderes, Selçuk ve Torbalı’da bulunan toplam 10 adet arsayı, 49 yıl süreli bağımsız ve sürekli nitelikte irtifak hakkı tesisi için ihale açtı. Bu arazilerin toplam bedeli de 35 milyon lirayı aşıyor. Bir de Özelleştirme İdaresi’nin yaptığı satışlar var. Son 10 yılın rakamları incelendiğinde, Özelleştirme İdaresi yoluyla İzmir’de kamunun malı olan 192 adet büyük gayrimenkulün satıldığı görülüyor.

Satılan arazilerin toplam büyüklüğü 20 milyon metrekareyi aşıyor. Yani, İzmir’de elden çıkan kamu arazileri 40 fuar alanı büyüklüğünde. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı verilerine göre, 2015 yılı içinde İzmir’de; Çeşme’den Bornova’ya, Urla’dan Torbalı’ya kadar hemen her ilçede satışlar gerçekleşti. İzmir’de ihale süreci tamamlanan kamu arazilerinin satışlarından geçen yıl 100 milyon liraya yakın gelir elde edildi.

Torbalı, Buca, Bayraklı, Çiğli, ve Menemen’de 60 bin metrekarelik toplam 50 kamu arasası da satışta. Son satışlar ise Çeşme ve Karaburun’dan. Çeşme’de 20 milyon lira tahmini bedelle 12 bin metrekarelik toplam 14 değiik Hazine arazisi 25-26 Temmuz’da satılıyor. Bu araziler; Dalyan, Ovacık, İnönü, Musalla, Fahrettinpaşa, Sakarya ve Alaçatı’da. İşin ilginç olanı bu arazilerin bir bölümü imar planında yol ve park alanında kalıyor.

Karaburun’da da 25 Ağustos’ta Hazine arazisi satışları var. Mordoğan ve Bozköy’de 6 bin metrekare arazi satılacak. Bu satıştan da en az 3 milyon lira bekleniyor. Bu kadar çok ve büyük miktarlarda satılan Hazine arazileri sonsuz mu? Elbette değil. İzmir’in yüzölçümü 12 bin 12 kilometrekare. Yani, kentteki toprakların tamamı bu kadar. Bu arazilerin kamuda kalan bölümü 6 bin 630 kilometrekare. Bu da tüm toprakların yüzde 55’ini oluşturuyor.

Dağları, yolları, denizleri çıkardığınızda kalan kısım yüzde 20’yi bile bulmuyor. Böyle satılmaya devam ederse, kamunun kullanımı için hiç kamu arazisi kalmayacak.