29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Politika

31 Ocak 2017, Salı 10:13

MURAT BAKAN AB'DA KONUŞTU

AB Müktesabatının Uygulanması’ başlıklı oturumunda konuşan Bölgesel Komite Üyesi Jean Luc Vanreas’ın konuşması üzerine söz alan Bakan, AB Bölgesel Sorunları’nda birinci sıradaki sorunun Suriyeli mülteci çocukların sorunları olduğunu ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen “Genişleme Bölgesinde Yerel ve Bölgesel Yönetimler ve AB Bölgesel Politikası” adlı konferansta Türkiye’yi temsil etmek üzere Brüksel’e gitti.Konferansın ‘Yerel ve Bölgesel Yönetimler Bakış Açısıyla Politika Oluşturulması ve AB Müktesabatının Uygulanması’ başlıklı oturumunda konuşan Bölgesel Komite Üyesi Jean Luc Vanreas’ın konuşması üzerine söz alan Bakan, AB Bölgesel Sorunları’nda birinci sıradaki sorunun Suriyeli mülteci çocukların sorunları olduğunu ifade etti. “Avrupa göç konusunda ahlaki olarak sınıfta kalmıştır” diyen Bakan, AB’yi Suriyeli mülteci çocuklar için harekete geçmeye çağırdı.

‘İNSANLIĞIN ORTAK AYIBI’ OLAN BİÇARE ÇOCUKLAR

Suriyeli mülteci çocukların nasıl bir hayat yaşadığını Avrupa Parlamentosu’nda aktaran Bakan, “Türkiye’de yaşamak zorunda kalan 4 milyon Suriyeli mülteciden 2 milyonu çocuk. Bu çocukların yüzde 80’i eğitim alamıyor. Ülkemizdeki mülteci Suriyelilerin doğum oranı bize göre iki üç kat daha fazla. Yılda en az 150 bin çocuk sadece Türkiye’de dünyaya geliyor. Yüzde 74’ünün ailesinden birini savaşta yitiren yetim, öksüz çocuklar bunlar. Yüzde 30’u manevi şiddet yanında fiziki şiddeti de minik bedenlerinde yaşayan şiddet mağduru çocuklar... Çadırlarda, derme çarpma barakalarda, kamplarda ve de sokaklarda hemen yanı başımızda yaşayan çocuklar... Savaştan, ateşten, yoksulluktan ve yokluktan canını kurtarmak için Avrupa’nın bir parçası olan ülkemize sığınan, Ortadoğu’da ‘insanlığın ortak ayıbı’ olan biçare çocuklar... Çoğunun okula gitmediği, gidemediği çocuklar... ‘Medeniyet sokaklarında’ dilendirilen, üşüyen, tacize uğrayan, horlanan çocuklar... Küçücük yaşta fuhuşa sürüklenen, cinsel istismara uğrayan çocuklar.... Bu sadece Türkiye’nin değil tüm insanlığın ve dolayısıyla Avrupa’nın bir sorunudur” diye konuştu.