18 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

30 Ekim 2017, Pazartesi 15:56

O KURUMUN TAŞERON İŞÇİLERİ SENDİKALI OLDU

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi İZENERJİ işçileri, taşeron işçileri örgütlemeyi sürdürüyor. Daha öncesinde de birçok belediyede çalışan taşeron işçileri Genel-İş bünyesine kazandıran işçiler, son olarak İZSU’da birlikte çalıştıkları kiralık sivil araçlar şoförlerini de sendikalaştırdı.

Yılda Taşımacılık isimli taşeron şirkette çalışan yaklaşık 350 işçinin büyük bir kısmı yapılan çalışmaların ardından Genel-İş’e üye oldu. Çalışma Bakanlığına yapılan başvurunun ardından geçtiğimiz günlerde yetki belgesi geldi ve TİS süreci başlamış oldu. İşçilerin sorunlarının başında ücretlerinin düşük olması ve sosyal hakların olmaması bulunuyor. 

Sendika yönetimi ile işçiler hafta sonu, İZSU’nun Halkapınar’daki şantiyesinde bir araya geldi. İşçilerin büyük bir kısmının katıldığı toplantıda TİS sürecinin yanı sıra, hükümetin kadro aldatmacası gibi ülke gündemindeki konular da konuşuldu. Şube Başkanı Arif Yıldız, taşerona karşı mücadele verilirken hükümetin kadro talebinin önüne geçmek için taşeronda örgütlenmenin önünü açtığını belirtti. Yıldız “Örgütlenmenin önünü açarken toplusözleşmeyi asıl işverenle yürütmemizin de önüne engel koydular. İşveren sendikaları gelip masaya oturmuyor. Süreç Yüksek Hakem’de sonlanmak zorunda kalıyor” dedi. 

‘KADRO BEKLEMEK HAYAL OLUR’

Hükümetin bir kez daha gündeme getirdiği kadro meselesine de değinen Yıldız “ seçim öncesinde kadro konusunu tekrar ısıtıp önümüze koydular. Özel istihdam büroları ile köleliliği getiren bir iktidardan kadro beklemek hayal olur. Getirmek istedikleri sistem şu anda çalıştığınız taşerondan da daha kötü” dedi. 

TEK YOL BİR ARAYA GELMEK’

Hakları kazanmanın tek yolunun işçilerin sendikalar etrafından birleşmesi olduğunu da vurgulayan Yıldız şunları söyledi: “Bu saldırının tek püskürtülme yolu yan yana gelerek neler yapabileceğimizi konuşmamızdır. Sendikalarda birleşerek mücadele etmekten başka yolumuz yok. Eğer biz mücadeleyi bırakırsak 2019’daki seçimlerden sonra ülkenin geleceği tamamen onun iki dudağı arasında olacak. Önümüzdeki günlerde örgütümüzle birlikte alanlarda olarak bu ülkenin daha da karanlık bir noktaya çekilmesine müsaade etmeyeceğiz.”( Kaynak : Evrensel Gazetesi )