29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Politika

18 Eylül 2017, Pazartesi 15:57

OY ZARFLARINDA MÜHÜR UYGULAMASI KALKIYOR

16 Nisan referandumunda yaşanan “mühür” krizinin yeniden tartışma konusu olmaması için Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Yasa’da değişiklik yapılması düşünülüyor.

16 Nisan referandumunda yaşanan “mühür” krizinin yeniden tartışma konusu olmaması için Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Yasa’da değişiklik yapılması düşünülüyor. AKP, 16 Nisan referandumuyla kabul edilen anayasa değişikliğine uyum yasaları üzerindeki çalışmalarına başlarken, en kritik uyum yasaları arasında seçim yasalarına ilişkin düzenlemeler yer alıyor. 16 Nisan referandumunda yaşanan “mühür” krizinin yeniden tartışma konusu olmaması için Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Yasa’da değişiklik yapılması düşünülüyor Seçim sisteminin değiştirilip “daraltılmış bölge” mi yoksa “dar bölge”ye mi geçileceği yoksa sistemi değiştirmeden seçim barajının yüzde 10’dan aşağı çekilmesi formülünün mü benimseneceği henüz netlik kazanmadı. Bu değişikliklere MHP’nin de görüşünün alınarak karar verileceği belirtiliyor.

MÜHÜR KALKIYOR

16 Nisan referandumunda yaşanan “mühür” krizinin yeniden tartışma konusu olmaması için Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Yasa’da değişiklik yapılması düşünülüyor. Bu çerçevede, “barkodlu oy pusulası”uygulamasına geçilmesi seçenekler arasında değerlendiriliyor. Eğer bu yönde karar alınması durumunda, oyların kullanılacağı her sandık için farklı barkod belirlenecek, bu sandıklarda kullanılacak oy pusulaları ve zarfların da barkodları sandıkla aynı olacak. Böylece sandık kurullarınca zarf ve pusulalara ayrıca mühür basılmayacak. Oy sayımında sandıktan çıkan barkodlu oy pusulaları ile sandığın barkodu arasında uyum olup olmadığı kontrol edilecek. Siyasi partilerin, oylama sırasında ve sonrasında itirazları da bu barkodlara göre değerlendirilecek. Bandrollü oy pusulası uygulamasının tercih edilmemesi durumunda ise Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Yasa’nın "Geçerli olmayan oy pusulaları" başlıklı 101. maddesindeki, “arkasında sandık kurulu mührü olmayan oy pusulalarının geçersiz sayılacağı”na ilişkin hükmün kaldırılması üzerinde duruluyor. ( Kaynak : Cumhuriyet)