23 Nisan 2024, Salı

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

25 Ocak 2017, Çarşamba 18:21

TORBALI ÇİFTÇİSİ İÇİN ŞOK

Geçen yıllarda Türkiye-Rusya arasındaki siyasi kriz nedeniyle domatesi tarlada kalan ve çok ciddi zarara uğrayan Torbalı çiftçisine Rusya'dan yeni bir şok haber geldi

 

Rusya ile siyasi ilişkilerin iyileşmesi ticarete tam olarak yansımadı. Rusya, ihraç ettiğimiz bazı ürünlerde kısıtlamalar uygulamaya devam ederken, kendi domatesini üretmek için sera yapımına da ciddi yatırımlar yapıyor. Uçak krizi sonrası, Rusya'nın ülkemize yönelik uyguladığı ambargo tam olarak aşılmış değil. Rusya ambargo sonrası yaşadığı meyve ve sebze ve özellikle domates sıkıntısı ile birlikte sera kurma çalışmalarına ağırlık verdi. Üstelik bu yönde yapılan çalışmalarda epey yol kat etti. Rusya'nın Karaçay-Çerkes bölgesindeki Yuzhny Tarım Kompleksi'nde kurulan seralarda üretim başladı. Bu haber domates üreticimizi çok etkileyecek. Çünkü Rusya'ya ihraç ettiğimiz ürünlerin ilk sırasında, özellikle Ege'den özellikle de Torbalı’dan ihraç edilen domates yer alıyor.

TORBALI’YA DARBE

Rusya’nın domates üretimi için kendi seralarını kuracak olması Torbalı tarımını da çok derinden etkileyecek bir gelişme. Geçen yıllarda Türkiye-Rusya arasındaki siyasi kriz nedeniyle domatesi tarlada kalan ve çok ciddi zarara uğrayan Torbalı çiftçisi Rusya ile son dönemde siyasi ilişkilerde oluşan olumlu hava nedeniyle umutlanmıştı. Rusya’nın domates üretimi için kendi seralarını kuracak olması Torbalı çiftçisinin bu umudunu kursağında bırakacak bir gelişme olarak değerlendiriliyor.