29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

16 Mayıs 2017, Salı 10:36

TORBALI’DA 520 BİN ADET YETİŞTİRİLİYOR

Torbalı’da ipek böceği yetiştiriciliği hızla artıyor. Bir zamanlar ipek böceği yetiştiriciliği son derece yaygın olduğu için her köşe başında dut ağaçlarının olduğu Torbalı’da ipek böceği yetiştiriciliği tamamen bitme aşamasına gelmişti.

Torbalı’da ipek böceği yetiştiriciliği hızla artıyor. Bir zamanlar ipek böceği yetiştiriciliği son derece yaygın olduğu için her köşe başında dut ağaçlarının olduğu Torbalı’da ipek böceği yetiştiriciliği tamamen bitme aşamasına gelmişti. Ancak son üç yıldır Koza Birlik ve Torbalı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün ortak çalışmaları ile ipek böceği yetiştiriciliği yeniden yükselişe geçti. İpek böceği yetiştiriciliği gerek kolay bir iş olması gerek ise kazançlı bir ş olması nedeni ile vatandaşlar tarafından tercih ediliyor.

TORBALI’DA 520 BİN BÖCEK YETİŞTİRİLİYOR

Torbalı’da bu yıl 13 kişi ipekböceği yetiştiriciliği için başvurdu. Koza Birlik ve Torbalı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün ortak projesi ile 13 kişiye ikişer kutu olmak üzere toplam 26 kutu ipek böceği dağıttı. Her bir kutunun içinde 20 bin ipek böceği bulunuyor, buda bir kişiye 40 bin adet ipek böceği verildiği anlamına geliyor. Bu yıl Torbalı’da yetiştirilecek toplam böcek sayısı ise 520 bin adet olacak.

KAZANÇLI BİR İŞ

Yılda yalnızca bir kez yapılan ipek böceği yetiştiriciliği, önemli bir ek gelir kaynağı oluyor. Koza Birlik tarafından ücretsiz olarak verilen ipe kböcekleri, yumurta evresinden koza evresine kadar geçen 40 günlük süre boyunca bakılıyor. Yalnızca dut yaprağı ile beslenen ipek böcekleri, koza evresini tamamlayınca, Koza Birlik tarafından sattın alınıyor. Geçen yıl 45 lira olarak belirlenen kilogram fiyatının bu yıl 55 lira olarak belirlenmesi tahmin ediliyor. İki kutu ipekböceği yetiştiren bir kişi, ortalama olarak 25 ila 40 kilo arasında koza alıyor. HASAN DEMİR