19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Sağlık / Yaşam

3 Kasım 2017, Cuma 13:03

TORBALI'DA KANSERE DUYARLILIK ZİRVESİ YAPILDI

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’e ait mobil kanser tarama tırının Torbalı’da tanı çalışmalarına başlamasıyla ilgili olarak ilçede geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi.

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’e ait mobil kanser tarama tırının Torbalı’da tanı çalışmalarına başlamasıyla ilgili olarak ilçede geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi.İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ın eşi Uz. Dr. Dilek Didem Ayyıldız “Hanımlar çekinmeden ve gecikmeden gelsinler” şeklinde konuştu. Kanserle mücadelede erken teşhisi sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığınca Torbalı’ya gönderilen Mobil Kanser Tarama Tırı'yla ilgili olarak ilçede kansere duyarlılık zirvesi düzenlendi.Torbalı Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ın eşi Uz. Dr. Dilek Didem Ayyıldız,  Torbalı Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur ile bakanlık yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

VALİ KONUŞMA YAPTI

 Bin kişilik konferans salonunun dolduğu  KANSERE DUYARLILIK ZİRVESİ’nde konuşan İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ın eşi Uz. Dr. Dilek Didem Ayyıldız,  çok önemli bir fırsatın vatandaşın ayağına geldiğini belirterek şuaları söyledi; “Kanser, tüm dünyada ve ülkemizde en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Sigara başta olmak üzere çeşitli nedenlere bağlı olarak sıklığının her geçen gün artması hasta ve hasta yakınlarında yol açtığı psikososyal travma, kanserin korkulan bir hastalık olarak algılanmasına neden olmaktadır. Ancak kanser, erken tanı ile önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır.Bütün bu tespitler, Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Kontrol Programı’nın önemini ve gerekliliğini göstermektedir. Bu program kapsamında yer alan ve toplumda kanser yükünü azaltmaya yönelik olarak ülkemiz genelinde kurulan KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) önemli bir hizmeti vatandaşlarımızın ayağına getirmektedir.Bu kurumlarda eğitim, danışmanlık, farkındalık yaratma, sigara bırakma polikliniği ve hedef nüfusa yönelik olan toplum tabanlı kanser tarama çalışmaları ücretsiz olarak yürütülmektedir. İl genelinde yürütülen bu çalışmalar Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen Mobil KETEM Aracı ile hız kazanmıştır. Bu proje ile erken teşhis edilebilen, uygun ve düzenli yapılan tarama yöntemleriyle kanser sıklığı ve ölümlerin azaltılabildiği düşünülen meme, rahim ağzı(serviks), kolon (kalın bağırsak) kanserleri hakkında halkımızın doğru bilinçlendirilmesi, kanser gelişim sürecinin henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan erken evrede tespit edilmesi, kanserden korunma ve erken tanı konusunda farkındalık oluşturulması hedeflenmiştir.Tarama sonuçları kanser açısından riskli gelen vatandaşlarımıza, sonrasındaki tanı ve tedavi süresince gerekli olabilecek her türlü maddi ve manevi destek sağlanmaya çalışılacak ve zorlu olabilecek bu sürecin onlar için daha kolay geçmesine gayret gösterilecektir.

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Meme kanseri en öldürücü, en sık görülen kanserlerin başında gelmektedir.  Her sekiz dakika bir kadın ”Sen meme kanserisin” sözü ile karşılaşıyor. Her üç dakikada bir kadın da meme kanserinden ölüyor. Bu demek oluyor ki, her üç dakikada bir çocuk annesiz kalıyor. Öğrenciler öğretmensiz kalıyor, eşler ise eşsiz kalıyor.  Bu gerçekten ciddi bir orandır. Dünya bilim otoriteleri tarafından ortaya konulmuş çalışmalara göre, her sekiz kadından bir tanesinde meme kanseri riski var. Kanser olan kadın, 10 dakikalık muayene için utanarak çıkamadığı masada kalıyor.  Bu noktada elimizde olan en güçlü silah erken tanıdır. Hiçbir kadının basit bahaneler ardına sığınarak, kontrol yaptırmayarak, kocalarını dul, çocuklarını öksüz bırakmaya hakkı yoktur. Bu salondaki arkadaşlarımız, tanımadıkları en az 20 kişiye ulaşıp, bu projeyi yaysınlar. Bu iki dünyalık hayırdır. Kurum amirlerimiz bayan personellerine kolaylık sağlasınlar ve personellerin taramalarını yaptırmalarına müsaade etsinler. Kadınlarımız sağlıklı olsun, toplum içerisinde de sosyal olsun istiyoruz. Tüm çabamız bu yöndedir” dedi.