19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

23 Mart 2017, Perşembe 15:28

TORBALI’DA MERMER OCAKLARI AÇILSIN

Torbalılı Jeoloji Mühendisi Yakup Şimşek, Torbalı’daki mermer işçiliğini eleştirdi. Torbalı’da mermer ocakları açılmasını da isteyen Şimşek, bunun istihdamı ve kaliteyi arttıracağını söyledi.

23. İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı dün başladı. 3 gün sürecek olan İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na dünyanın 180 ülkesinden firmalar katıldı. Dünyanın ikinci büyük doğaltaş fuarı olan fuara Torbalı’dan da çok sayıda mermer firması katıldı. Ancak Torbalı firmalarının dışarıdan gelen mermeri kullanması ve Torbalı’dan çıkan mermeri kullanmaması Torbalılı Jeoloji Mühendisi Yakup Şimşek’in tepkisine neden oldu. Bu durumu eleştiren Jeoloji Mühendisi Yakup Şimşek, Torbalı’ya mermer ocakları açılmasını istedi.

MALİYET DÜŞER KALİTE VE İSTİHDAM ARTAR

Torbalı’da mermer ocakları açılmasını isteyen Jeoloji Mühendisi Yakup Şimşek, ilçedeki mermer işçiliğinin de kötü olduğunu söyledi. Şimşek, “ Torbalı'da çok mermer firması var ama hiçbiri Torbalı'dan çıkan taşı işlemiyor. Hep dışarıdan gelen mermerler Torbalı'da işleniyor. Bu hem maliyeti arttırıyor hem de torbanın parası başka yere gidiyor. Eğer Torbalı'da mermer ocakları açılırsa, bu hem istihdamı arttıracak hem de fa Torbalı’nın daha çok zenginleşmesinin sağlayacak. Ne yazık ki fuarda Torbalı’nın hiçbir mermeri sergilenmiyor. Halkımız fuara gidip orada sergilenen doğal taşları görmelidir ve buradaki mermerleri ve atölyeleri daha iyi mermerler getirmesi ve daha çok iyi işçilik yapması için teşvik etmelidir Torbalı'da kalifiyeli mermer işçisi az bulunuyor. Mermer hem güzel işlenmiyor hem de işçilik olmadığı için güzel bir proje ortaya çıkmıyor. Torbalı'da genelde ikinci ve üçüncü kalite mermer kullanılıyor. Torbalı bunu hak etmiyor Torbalı'da şu anda tek boyut mermer işçiliği yapılıyor. Artık Torbalı üç boyut mermer işçiliğine geçmelidir” dedi. HASAN DEMİR