25 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

5 Nisan 2017, Çarşamba 08:56

TUĞRA ULUSAL BASINDA

Geçtiğimiz günlerde Torbalı Belediyesi tarafından gece yarısı operasyonuyla meydandaki ikiz kızkardeşler heykeli sökülmüş yerine tuğra motifli ayyıldız figürü konulmuştu. Sözkonusu figür ulusal basının manşetlerini de süslemeye başladı

Geçtiğimiz günlerde Torbalı Belediyesi tarafından gece yarısı operasyonuyla meydandaki ikiz kızkardeşler heykeli sökülmüş yerine tuğra motifli ayyıldız figürü konulmuştu. Sözkonusu figür ulusal basının manşetlerini de süslemeye başladı. Dün itibariyle ulusal çapta yayın yapan Posta ve Aydınlık gazeteleri tuğra haberine geniş yer verdiler. Yine internet basınının etkili haber sitesi T24.com'da tuğra haberini geniş bir şekilde okuyucularına servis etti..

POSTA GAZETESİ TUĞRA HABERİNİ NASIL VERDİ?

İzmir Torbalı'nın en büyük meydanı olan Atatürk Meydanı'nda yıllardır yer alan tanrıça Demeter ve kızı Kore'nin (Pershephone) heykeli ilçenin 5 bin yıllık tarihini simgeliyordu. Milattan Önce 2. yüzyıldan kalan ve 1970'lerde Torbalı yakınlarındaki antik Metropolis kenti kazılarında gün ışığına çıkarılan heykelin orijinali İzmir Arkeoloji Müzesi'ne götürüldü. Heykelin bir kopyası da Torbalı Atatürk Meydanı'na dikildi.

AÇIKLAMA YAPILMADI

Torbalı'nın AK Partili Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, ilçenin simgesi haline gelen bu heykeli kaldırttı. Yerine de metalden yapılmış Osmanlı tuğralı ay yıldız figürü dikildi. Daha önce sökülen ikiz kız kardeşler heykelinin niçin kaldırıldığı ve niçin değişiklik yapıldığıyla ilgili Torbalı Belediyesi tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

DEMETER VE KORE'NİN ÖYKÜSÜ

Eski Yunanlılar çok tanrılı dinlere inanırlar, tanrıları da insan gibi düşünür ve insan şeklinde hayal ederlerdi. Baş tanrı Zeus ile bereketi simgeleyen tanrıça Demeter’in birleşmesinden bir kızları olur. Adına Kore (Persephone) derler. Kore çok güzel bir kız olur. Hem efsanede, hem de tapınma sırasında Demeter Ana ile kızı Kore birlikte anılır. Bunlara 'iki tanrıça' da denir. Demeter, tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçasıdır. Homeros'un destanlarında, "güzel saçlı kraliçe" ya da "güzel örgülü Demeter" diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler. Kızı Kore ise 'yeryüzü ecesi' olarak anılır.

NEVRUZ'UN YUNAN VERSİYONU

Güzel Kore yeraltı tanrısı Hades tarafından kaçırılır. Demeter kızını bulamayınca yaşama küser. Issız bir köşeye çekilir. Demeter hayata küsünce toprağın bereketi kaçar, kıtlık baş gösterir. Olaya baş tanrı Zeus müdahale eder. Artık Kore kışları kocası olan yeraltı tanrısı Hades ’in yanında, yazları da annesi olan bereket tanrıçası Demeter ’in yanında geçirmeye başlar. Toprağa yeniden bereket gelir. Bu günde kutladığımız Nevruzun eski Yunan'daki versiyonu bu efsanedir.