18 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

13 Mayıs 2017, Cumartesi 14:54

Ali İmren

VER MEHTERİ

Türkçemiz güzel atasözleri ve deyimlerle bezenmiş güzel bir dildir. Popüler hayatın getirileri bütün kültür örf ve adetlere zarar veriyor. İnsanlar farkında değiller. Ben kabul etmiyorum ama maalesef bir deyim daha yaşamımıza girmiş oldu. Ver mehteri deyimi Hayır’lı olsun. Ver mehteri deyiminden ne anlıyoruz? Mehter verilir mi ? Mehter nedir?

Biz bu üçlü soruyu bir çözelim. Mehter bildiğimiz gibi bir marş. Marş haliyle verilmez. Çalınır, söylenir yada okunur ama verilmez. Yani ver mehteri diyerek yanlış yapılmış olunur. Aslında ver mehteri diyerek mehter marşına saygısızlık yapılıyor. Mehter bir madde mi ki alınıp verilsin ? Değil mi efendim. Ayrıca patlat bir şarkı der gibi ver mehteri demek ne kadar kaba. Saygısızlık...

Her ne kadar yanlış argo bir deyim olsa da ver mehteri içinde anlam taşıyan ifadeler taşıyor. Mesela ekmeğin 1.25 tl olması sonucu halk tepki vermesini bilmediğinden ver mehteri diyebilir. Mardin Kızıltepe' de bir markete kayyum atandığında ver mehteri diyebilir. Referandumdan sonra üçer beşer gelen şehitlere ver mehteri diyebilir. Karaot köyünde canlı yaşandı. Bir insanın ölümünün acısının önüne geçti cenazede yaşananlar... Mesela Hollanda ile sorunlarımız var portakal bıçaklarken ver mehteri denilebilir. Yurt dışında ki vatandaşlar 5000 avro ceza yememek için Türk vatandaşlığından çıkmak istediğinde ver mehteri denilebilir.

İlaç katılım ve muayene ücretleri %60 zamlandığında ver mehteri denilebilir. Domatesle biberin kilosu 10 tl olunca mesela... Ehliyetler kimlikleri değiştirirken... Dış cephe asansör ısı yalıtım sorunlarının içinden çıkamazken bunalmışken mesela ver mehteri denilebilir. Batı bizi kıskanırken mesela... Hep iktidara yükleniyorsun diye düşünebilirsiniz. Muhalefete çuvaldız hazırladım onlara da bir mehter veriyorum şimdi.

Fikri Sağlar onurumuzdur diyorum. Demokrasi ile yönetildiği düşünülen bir kurumda herkes fikrini özgürce söyleyebilir diyorum. Ayrıca daha seçimlerde şaibeler ortadan kalkmamışken. Sonuçlar sindirilmemişken. Kamuoyu bu konunun üstüne gidilmesini beklerken. Sine-i millete döneceğiz Avrupa insan haklarına gideceğiz denirken ne oldu da birden gündem değişti? Ne oldu % 49 un hakkı ?

Ne çabuk hayır modundan çıktınız da hayır dediğiniz bir sistemin başına geçmek için can atmaya başladınız ? Ana muhalefetin her şeyi unutup 2019 CB. Seçimlerine odaklanması tuhaf değil mi? Baykal ile Kılıçdaroğlu'nun ifadeleri bana şuan için ver mehteri demekten başka bir şey bırakmıyor. Gördünüz değil mi ? “ Ver mehteri” deyimi dilbilgisine ne kadar zarar verse de farklı anlamlarda ne kadar çok işe yarıyor. Haydi bakalım ver mehteri..