29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

20 Ocak 2022, Perşembe 10:35

AYRANCILAR'A YOĞUN KONUT İLGİSİ

 İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, SONSÖZ TV’de Gazeteci Yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladı. Başkan Güleroğlu, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Pandemi sürecinde işlerinin hareketli olduğuna vurgu yapan Başkan Güleroğlu, “Bizim işimiz krizlerde de canlı olur. Zenginlik el değiştiriyor. İnşaat maliyetleri yükseldi. İzmir’de en büyük problemimiz arsa problemi. Mevcut arsalar yüzde 60'lara gidiyor. Bunu en net Bodrum'da gördük. Yüzde 60 artı 1 milyon dolar… Hem inşaat bedeli hem arsa bedelleri konutlara yansıyor. Konutu nerede yaparsanız yapın, değeri benzerdir, burada belirleyici olan arsa tutarlarıdır” dedi.

AYRANCILAR, PANCAR, ÜRKMEZ TARAFLARI ÇOK HAREKETLENDİ

TÜİK’in verilerine göre konut satışlarının, Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 131 arttığı, 2021 genelinde satışların yüzde 7.2 azaldığı görüşüne katıldığını belirten Başkan Güleroğlu, “Rakamlar gerçekçi. Geçen senelerde konut fiyatları düşürülmüştü. O düzeye düştüğünde rakamlar inanılmaz yükselmişti. Piyasada durağanlık var. Döviz ve altının sıçraması bir denge oluşturdu. Konuta değil, yatırıma yöneltti vatandaşları. Dövizden elde edilen kar, gayrimenkullere yansıyacak. Doların 18'den 14'lere düşmesi konut satışlarını durdurdu. Rakamlar şu an stabil. Yatırımcılara, konuta ihtiyacı olanlara, konut satın almak için beklemeyin, derim. Elinizde para varsa, arsa ya da konuta yatırın. Torbalı, Ayrancılar, Pancar, Ürkmez çok hareketlendi. Buna neye göre bakıyoruz, örneğin TOKİ Çeşme Ilıca'da 22 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardı bir arsayı. Bu satış, 77 milyon liraya bitti. Konut, arsa, altın kadar değerli” ifadelerini kullandı.

İZMİR’DE KONUT SATIŞ FİYATLARI ARTIŞI NEDEN YÜZDE 8.3 GÖRÜNÜYOR?

 Merkez Bankası’nın 2021 yılı Kasım ayın Konut Fiyat Endeksi verilerini de değerlendiren İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, şu anda yurt genelinde ciddi bir konuta yatırım söz konusu olduğunu belirterek şu bilgileri aktardı: “Şu an Türkiye genelinde ciddi bir konuta yatırım var. Bu daha çok sayfiye yerlerinde… Pandemi koşullarında imkanı olanlar yazlıklarına gitti, olmayanlar da yerlerini satarak o alanlara gitti. Buraların fiyatları çok artı. Geçen seneden bu seneye yüzde 50, yüzde 70'likbir artış var. Mevkiinin arsa koşulları ve arzın talebi karşılamamasından kaynaklı fiyat artışları var. Merkez Bankası verilerine göre İzmir’de fiyatlar yüzde 8.2 artmış görünüyor. Bu sahadaki gerçeği yansıtmıyor. Çünkü tapuda bir değer var, bir de evin gerçek değeri var. Vatandaş evi 1 milyon liraya alıyor ancak tapuya 400 bin lira olarak bildiriyor. Merkez Bankası, tapudaki değere göre hesaplamış.”