25 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

5 Temmuz 2018, Perşembe 09:34

BERLİN DUVARI YIKILDI TORBALI DUVARI YIKILMADI

Bu seçimde seçmen hanesine yeni genç seçmenler eklendi. 2000 doğumlu milenyum çocuklarının bir kısmı 24 Haziran’da oy kullandı bir kısmı mart ayında yapılacak belediye seçiminde oy kullanacak. Torbalı’da sürekli artan nüfusuyla gençleşen bir ilçe. Gençlik yenilik demek, dinamizm demek , yeni fikirler demek..

Peki Torbalı gençleşirken ve yenileşirken Torbalı siyaseti bunun neresinde?

Bu dinamizm Torbalı’da partilerin örgütlerine nasıl yansıyor?

Aslında çok fazla yansıyor demek eşyanın tabiatına aykırı. Torbalı’da siyaset hala yaş dilimi ilerde olanların yön verdiği bir alan..

BERLİN DUVARI VARKEN SİYASET YAPANLAR HALA TORBALI'DA KOLTUK PEŞİNDE

Bu ilçede 1980’lerin ortasından bu yana ısrarla siyasetin ortasında, merkezinde olacağım diye yırtınan siyasi figürler var..

Bu ne demek?

O dönemde Berlin duvarı vardı dünyada.. Dünya iki kutupluydu. Siyaset dengeleri farklıydı.

Cep telefonu yoktu.

Sosyal medyanın adı bile yoktu.

Demirellerin, Ecevitlerin onların peşinden Çillerlerin siyaset sahnesinde olduğu bir dönemdi.

O dönemler bitti. Ama o dönemde Torbalı siyasetine kazık çakmış figürler bir türlü bitmedi.

SÖYLEM BAZLI SİYASETTEN PROJE BAZLI SİYASETE

Torbalı o zamanlar 50- 60 binlik bir ilçeydi.

Siyaset kasaba siyaseti tarzı  ile dar alanda paslaşmalarla , kişiler üzerinden kurulan hatır gönül ilişkileriyle yürüyordu.  Ertuğrul mahallesinde iki kıraathanede selamum aleyküm diyerek iki el sıkarak siyaset yapılan bir dönemdi.

Şimdi öyle mi?

Bu ilçe 200 bin nüfusa dayandı. Kozmopolit bir ilçe oldu. Türkiye’nin birçok yerinden Türk, Kürt, Laz, Çerkez nüfus Torbalı’ya aktı. Artık ilçe merkezi kadar Kuşçburun’un, Ayrancılar’ın, Çaybaşı’nın da ağırlığı var Torbalı’nın siyasal dengesinde...

Bu ilçe artık değişen yapısıyla ve dokusuyla söylem bazlı siyasetten proje bazlı siyasete geçmesi gereken bir ilçe.. Değişen dengeler bunu dayatıyor. Değişimi Berlin duvarı öncesi bile siyaset yapan kafaların sağlaması ise mümkün değil.

YIKIN DUVARLARI GENÇLER YÖN VERSİN

Torbalı siyaseti gençleşmeli, çağa ayak uydurmalı ve yenileşmeli..Bunu da genç ve yeni beyinler sağlayabilir.2019 yılında yapılacak belediye seçimleri bu değişim için kritik viraj..Torbalı ya taze beyinleri, gençleri kucaklar metropol ilçe kafasına ulaşır ya da kasaba siyaseti mantığıyla türü tükenmiş dinazor gibi yerinde saymaya ve sonunda çağın gerisinde kalmaya mahkum olur.

Bir at kırk sene koşmaz der atalarımız.. Koşarsa ne olur? Diskalifiye olmaya mahkumdur..

Torbalı bu haliyle genç , dinamik nüfuslu vagonları çeken eski köhnemiş lokomotiflerle yol alan bir durumda.. Vagonların yeni lokomotiflerin eski olduğu trenlerin yol alması mümkün değildir..

O lokomotifleri artık Ortaklar’da bulunan tren müzesine kaldırıp, turistlere fotoğraf çektiriyorlar..Çekilin artık bu ilçenin önünden..Gidin torunlarınıza anılarınızı anlatın artık deme vaktidir hani..

Dünya Berlin duvarını 1989 yılında yıktı . Torbalı’da statükocu, kasaba siyaset jargonlu Berlin patentli Torbalı duvarını tam 30 yıl sonra 2019 yılına gidilen süreçte yıkmak zorunda…