28 Mart 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

23 Temmuz 2018, Pazartesi 10:15

UYGUR - UZUNBAY HANGİ TARAFA KOŞUYOR?

CHP’de olağanüstü kurultayı toplamak için başlatılan süreç devam ediyor. 15 gün sürecek sürecin ardından, yeterli delege imzası tamamlanırsa, ki hiç ihtimal vermiyorum, CHP olağanüstü kurultaya gidecek..

CHP’nin başlayan imza süreci ile ilgili hem İzmir hem de Torbalı siyaseti de oldukça hareketli.

İzmir’de CHP’nin 52 kurultay delegesi var..

İzmir’de yapılan hesaplar bu 52 delegenin olağanüstü kurultay için imza verip vermeyeceği, kaçının vereceği , kaçının vermeyeceği üzerine kurulu..

UYGUR UZUNBAY'SIZ UZUNBAY UYGUR'SUZ KARAR ALMAZ

Peki ya Torbalı?

Torbalı’dan Aziz Kocaoğlu’nun son il kongresinde yazdığı 2 kurultay delegesi var.

Biri CHP Torbalı ilçe Başkanı İsmail Uygur.

Bir diğeri ise Torbalı’nın yakından tanıdığı eski CHP milletvekili Sedat Uzunbay. Hatırlayacağınız üzere Uzunbay Torbalı’da CHP’nin son ilçe kongresinde İsmail Uygur tarafından CHP Konak üyesi olmasına rağmen Torbalı’dan il delegesi yazılmıştı.

Bu ikilinin olağanüstü kurultay için imza sürecindeki tavrı oldukça merak ediliyordu.

Çünkü bu ikili hemen her konuda yapışık kardeşler gibi ortak karar alan ve uygulayan bir ikili. Hele hele böylesine önemli bir virajda ne Uygur Uzunbay’sız, ne de Uzunbay Uygur’suz karar alır.

 Öyle ki ; 2014 yılında yapılan belediye seçimlerinde Uygur’un aday olamayacağı belli olunca Uygur’un genel merkeze, ben aday olamıyorum o zaman Sedat Uzunbay olsun dediğini CHP’de bilmeyen yok..

Uygur Uzunbay’a Uzunbay da Uygur’a bu kadar güvenir yani..

 O TARAFI SEN TUT BU TARAFI BEN TUTAYIM

Buradan nereye geleceğiz?

Bu yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen, birbirlerine sonsuz güvenen iki kurultay delegesinden Uzunbay hafta içinde kararını açıkladı. Uzunbay olağanüstü kurultay için imza verdiğini duyurdu. CHP’nin  İzmir'de son il kongresinde kurultay delegesi seçilen Uzunbay’ın Şubat ayında yapılan kurultay öncesi Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için imza verdiğini de not düşelim. Hatta İzmir basınında Muharrem İnce Uzunbay'ı CHP’nin Şubat ayındaki olağan kurultayında Kılıçdaroğlu’na verdiği destekten ötürü şu sert ifadelerle eleştirmişti: “Orada bir eski milletvekili var, benim arkadaşımdır. Buraya geldiğinde yer içeriz ama oyum Kılıçdaroğlu’na gibi bir açıklama yapmış. Benim şoförüm İzmirlidir. 7 yılda İzmir’e geldiğimizde kaç kere aramışım? Tabi ki arkadaşımdır ama aradığım bir isim değildir. Muhabbetim de yoktur. Sırf birilerine yaranmak için milletvekilliği yapmış birinin yaptığı bu davranış çok ucuz ve basittir. Arayıp sık görüştüğüm biri değildir. Şoförüm şahitliğini yapabilir. Bunlar ucuz işler. Bu işler bakacağına kırtasiye işleri yapsa daha iyiydi.”

Uzunbay cephesi böyle. Yani Şubat ayında yapılan kurultayda Kılıçdaroğlu’ndan yana tavır, bugün ise İnce’den yana tavır..

Peki her konuda Uzunbay ile hareket eden ve ona belediye başkan adayı olamadığı süreçte benim yerime olsun diyecek kadar güvenen İsmail Uygur cephesinde durum nasıl?

ÖLMÜŞ ADAYLIK İHTİMALİNE SUNİ TENEFFÜS ÇABASI

Uygur henüz Uzunbay gibi kurultay için imza vermedi.

Peki her konuda birlikte hareket eden bu ikilinin yolları ayrıldı mı?

Tabii ki hayır. Ayrılmadı.

Çünkü 2019 yılında yapılacak belediye başkanlığı seçimlerinde Uygur’un adaylık şansı bitti. Uygur biten adaylık ihtimaline belki bir can suyu olur, belki ölen ölüye suni teneffüs olur da can gelir umuduyla, ben imza vermiyorum siz de beni aday yapın gibi bir mantıkla Kılıçdaroğlu’ndan yanaymış  gibi bir tutum takınıp, imza vermiyor. Esasında Uygur’un İnce’ye imza vermesine gerek de yok çünkü Uzunbay İnce’ye imzayı verdi. Ha Uzunbay ha Uygur!

Ama… İşin bir de kocaman aması var..

Uygur en yakın dostu Uzunbay’ı İnce cephesine yakın tutarak o ekibin elinin güçlenmesi ve yönetime gelmesi ihtimaline karşı da tedbir alıyor..

Yani sen orayı tut, ben de burayı tutayım, 2019 belediye başkan adaylığı için iki tarafta elimizde olsun durumları hani..

KAZAN - KAZAN TAKTİĞİ BU DEFA YAŞ

Özetlersek, İnce tarafında Şubat ayında İnce’nin aday olduğu CHP kurultayı öncesi İnce’den veto yemiş Uzunbay, Kılıçdaroğlu tarafında ise Uzunbay kanalıyla İnce’ye hem göz kırpıp , hem de İzmir kamuoyuna göre milletvekiline ağır hakaret ettiği gerekçesi ile disiplin dosyası bekletilip imza olayı bitince görevden alınacak olan Uygur.

Çok zor bir ihtimal de olsa imzalar toplanırsa ve kurultay kararı alınırsa delege olarak oy kullanacak bu ikilinin orada oylarının aynı olacağını da bilmek için kahin olmaya gerek yok.. İkilinin kurultay toplanması durumunda İnce’den yana oy kullanacağını CHP kulisleri konuşmaya başladı bile..

İkilinin 25 yıldır başarıyla uyguladığı “kazan&kazan” taktiğinin bu sefer tutması imkansız gibi birşey. Bekleyip göreceğiz…