28 Mart 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

10 Mart 2017, Cuma 16:29

Mustafa Yetkil

EMEKÇİ KADINLAR

Yıl 1957dir. ABD’nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle grev başlatırlar. Bir tekstil fabrikasında grev yapan işçilere polis saldırır, kapıları kilitler çıkışa barikatlar kurar.. Bu hengamede çıkan yangın sonucu 120 kadın işçi yanarak can verir. Binlercesi yaralanır.. Cenaze törenine on birlerce işçi katılır. Bu olaylar 26-27 ağustos 1910 yılında Danimarka’nın kopenhang kentinde yapılan 2.Enternasyonele bağlı ‘’ Uluslararası sosyalist kadınlar konferansı’’ nda Alman Sosyal demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin 1857’de yaşanan bu olayların ‘ Dünya emekçi kadınlar günü’ olarak kullanılmasını önerir. Öneri Sosyalist Enternasyonelce kabul edilir.

Ülkemizde 1921 yılından itibaren kesintilerle kutlanır. 1975’lerde kitleselleşen kutlamalar , 80’lerde yasaklanır, 84’ten sonra gelişerek kutlanır. Kısacası 8 mart : Dünya kadınlarının emek eksenli mücadeleleri sonucu ekonomik özgürlüklerini kazandıkları gündür. Tüm kadınlarımızın gününü kutluyorum. Eski model gericilik 8 martı , komünist ülkelerde kutlanan bir bayram söylemiyle yıkmaya çalıştı ama tutmadı.. 80’lerden bu yana kadınlarımız daha bağımsız ve örgütlüler.. Özellikle bu gün nedeniyle yıllardır bir bilinç patlaması yaşanıyor. Cumhuriyet Türkiyesi kadınlarımıza gereken önem ve değeri verdi. Kurtuluş savaşı ve sonrası Atatürk kadınlarımızın diğer yarımız olduğunu her fırsatta vurguladı. Seçme ve seçilme hakkı yanında sosyal hayatta da kadınlarımızın emeği ve rolü erkelerimizle eşleştirildi. Bu gün bilim insanlarımız , eğitim ordumuz ve siyaset dünyamız içinde önemli ölçüde kadınlarımız etkendir.

Referanduma 40 günden az bir zaman var. Anketler devasa bir seçmen kitlesinin karasız olduğunu gösteriyor. İktidar evet istemekte zorlanıyor, tedirgin..15 yıldır tek başına iktidarda olan bir partinin , güçlü bir iktidar için sistem değişikliğine gittiğini anlatması zor.. Her seçmen doğal olarak on beş yıldır ne yapamadınız ki daha fazla yetki istiyorsunuz sorusunu soruyor. Üstelik Cumhurbaşkanı , Başbakan ve hükümet uyum içindeyken , Sayın Erdoğan hem Cumhurbaşkanı, hem başbakan, hem AKP Genel başkanı yani filli devlet başkanı gibi davranırken daha ne yetkisi? Cumhuriyet kadınlarımızın çabasıyla kazanıldı. Onun hamurunda analarımızın emeği var onlar bu duruma hayır diyeceklerdir.

Ülkemiz kadın hakları uygulamaları konusunda cumhuriyetimizin ilk yıllarından çok daha geriye düşmüştür gibi düşünüyorum. İktidar yeni bir yapı oluşturma çabasında. Kadın haklarına el uzatıyor. Üç çocuktan sezaryene toplumsal hayatın gericileştirilmesine dönük hamleler aile kutsallığı makyajı altında kadınlar üzerinden tasarlanıyor. Kız çocuklarımızın okullarda baş örtüsü örtmesini mümkün kılan kurallar bakanlar kurulu kararıyla dinsel odaklara bağlı olarak yapılırken özgürlük olarak sunuluyor.. Geçmişte yaşanan bir çokları gibi geçen günlerde Aladağ’da yanarak ölen on bir kız çocuğumuz derme çatma yurtlar yerine uygar mimarili devlet yurtları yapmak pekala mümkünken bu temel , insani ihtiyaç tarikatların insiyatifine bırakılıyor. İktidar sıkıştığı zaman politik bir bağ oluşturmak için evdeki kadın anne üzerinden politikalar üretiyor. Kadın anadır diyenler , hamile kadın sokağa çıkması caiz değildir diyerek gerçek yüzlerini açığa vuruyorlar. Liderlerini dinlerken salya sümük ağlayan bir vekil gülen kadınları iffetsizlikle suçluyor. Gülmenin en insani yanımız olduğunu yok sayarak ..Bu kadınlar gününde kadınlarımız bu konuları konuşarak referandumda hayır verme nedenlerini konuşacaklar.

Toplumsal yaşamın içinde şaşmaz bir ölçü mevcuttur. Kadın varsa yaşam vardır. Kadınsız bir dünya hayal etmek için zorlamaya gerek yok. Kadınları sosyal yaşamın dışına iten rejimlerle yönetilen ülkelere şöyle bir bakmamız yeterli.. Nasıl bir cehennem olduğunu hissedersiniz. Kadınlarımızı toplumsal yaşamdan soyutlamaya çalışanlar ,onları dirençli bir eylemlilik içinde buluyorlar. Bizlerinde Cumhuriyet kuruluşundan bu yana Mustafa Kemal Atatürk’ten öğrendiğimiz bir şey var.. Kadınlarımız bizim diğer yarımızdır. Onlar bu gün ülkemizde gericiliğin karşısında direnen en değerli toplum hareketini oluşturuyorlar..

Geleceğimizi çocuklarını sahipleniyorlar. Sokağa özgürleşmeye çıkıyorlar, Cumhuriyet değerlerine sahip olmak için yürüyorlar. Bende yanlarında olacağım. Tüm kadınlarımızın günü kutlu olsun. Hepinize sağlıklar diliyorum.

Hoşçakalın, dostça kalın..