29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

22 Nisan 2017, Cumartesi 16:44

Yakup Akar

GAYRİMENKUL SATIŞINDA ALICI SATICI İLİŞKİSİ

Herkesin satmak için farklı bir nedeni vardır ; nedenler , farklı sonuçlar doğurur Bir alışveriş mağazasında dolaşan insanları düşünün . orada bulunmalarının sebepleri çok farklıdır . kimisi arkadaşının doğum gününe hediye alacaktır , kimi düğün için gelinlik bakar , kimi takım elbise arar , kimisi sinemaya gelmiştir kimi ise sadece zaman geçirmek için orada bulunmaktadır . Nasıl insanların bir alışveriş merkezine gitmek için binlerce sebebi varsa , insanların dairelerini satmak için de binlerce farklı sebebi vardır . Bir emlak danışmanı olarak , bizim görevlerimizden bir tanesi gerçek satış nedenlerini bulmaktır .

Düşünün ki ; dairesini banka borcundan dolayı satan daire sahibi ile daha büyük bir ev almak için dairesini satan kişinin satış motivasyonları bir midir? Hangisi alıcınızın ilettiği fiyatlara daha sıcak bakıp daha fazla pazarlık edebilir? Ben bir portföy görüşmesine gittiğimde mutlaka arka arkaya iki defa neden satıyorsunuz sorusunu sorarım .

Bilirim ki ilk neden sorusuna verilen cevap daha önceden çalışılmış bir cevaptır . Hemen arkasından bir neden daha sorarsam , doğru sebebe indiğimi bilirim . Bu sebep hem benim hem satıcımın işini kolaylaştırır. Banka borucu burada iyi bir örnektir . Bir sonra ki hafta bankaya ödeme yapmazsa evine el konulacak bir kişi , pazarlık masasında ne kadar rahat hareket edebilir ki edemez . Bu arada önemli olan benim bankaya borucumun olmaması , ben banka borcu stresi altında değilim , sonuna kadar pazarlık yapabilir, satıcımın haklarına sonuna kadar koruyabilirim . Ayrıca unutmamak gerekir ki her potansiyel satıcı , aynı zamanda potansiyel bir alıcıdır . Müşterilerimizin dairelerini neden sattığı bizim için çok önemlidir. Farklı nedenler farklı motivasyonlar farklı stratejiler doğurur . Bu neden le biz gayirmenkul danışmanları olarak alıcılar ve satıcıların haklarını daima korumak için tüm doğru bilgilere sahip olmamız gerekir.