29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

20 Mart 2017, Pazartesi 13:47

HEYKEL SÖKÜLDÜ YERİNE NE GELECEK?

Torbalı basınında yazan bir yazarsanız konu sıkıntısı çok fazla çekmezsiniz. Öyle kara kara ne yazacağım bugün diye başınızı ellerinizin arasına alarak düşünmenize gerek kalmaz. Eğer göbeğinizden bir yerlere bağlı değilseniz ve havuza dahil değilseniz, yani vesselam kaleminiz özgürse Torbalı yazı konusu bakımından bulunmaz nimet. Tam Mithatpaşa caddesinde Orta refüjü kaldıracağız diyerek güzelim ağaçların Belediye ekipleri tarafından apar topar sökülmesi tazeliğini korurken, çarşamba sabahına yine bir şokla uyandık. Salı gece yarısı Belediye ekipleri meydanda bulunan tarihi ikiz kardeşler heykelini söküverdiler.! Torbalı basınında bu olayı yine biz haberleştirdik. Torbalı halkı da belediye tarafından hiçbir açıklama yapılmadan gece yarısı operasyonuyla sökülen heykeli ‘’ Bizim Torbalı ‘ farkıyla öğrendi. Herhalde diğer gazetelerin şu tarihe kadar Torbalı meydanına yolları düşmedi ki, konu ile ilgili birkaç satır dahi yazan çıkmadı(!!!)

NEDEN SÖKÜLDÜ?

Haberimizle ilgili olarak gazetemizin sosyal medya sayfası tabiri caizse yıkıldı. Yorum üstüne yorum yapan oldu. Kimisi zaten hiç sevmezdim o heykeli kaldırıldığı iyi oldu derken, kimisi olayı heykel düşmanlığına bağladı. Hatta o heykele gıcık oluyordum tarzı yorum yapıp çok sevinenler bile varmış bizde böylece öğrenmiş olduk( !!!). Sökülen heykel Uygur döneminde meydana konulan tarihi değeri olan bir sanat eseri. Ve yıllarca Torbalı ile adeta özdeşleşen bir anıt oldu.. Seversiniz sevmezsiniz ama belediye yönetimi en azından neden söktüğüne dair bir açıklama yapmalıydı. Ve halen Torbalı halkına böyle bir açıklama borçları var. Vakit geç olmadan böyle açıklamayı yapmaları gerekir.

İDDİALARIN ARDI ARKASI KESİLMİYOR

Belediye yönetimi neden söktüğünü açıklamayınca dedikodusu ile ünlü Torbalı kamuoyu bombaları peşi sıra patlatmaya başladı. Konu ile ilgili o kadar çok iddia kulağıma geldi ki ; makul ve mantıklı olan bir kaçını yazacağım sadece. Bir kesim Oraya 2.Abdülhamit’in heykelinin dikileceğini bu yönde bir hazırlık olduğunu, referandumun hemen ardından Abdülhamit heykelinin meydana kondurulacağını oldukça iddialı bir şekilde dillendirdi. Bir kesim ise Mevlana’yı andıracak şekilde bir semazen heykeli konulacağını iddia etti. Doğrusu bu bana çok da akla yakın gelmedi..

ALGIYI TERS KÖŞE YAPAN KAZANIR

Heykelin yerine kimin heykelinin konulacağı konusunda bir diğer iddia da Oraya Atatürk heykeli konulacağı yönünde.. Hatta bir kesim referandum öncesi oraya Atatürk heykeli konularak evet oylarının artırılmasına dönük algı yapılacağını iddia ediyor.. Şunu açık belirteyim Atatürk heykelinin konulması neye hizmet ederse etsin bu konuda ancak Adnan Başkan’a teşekkür edilebilir. Benim naçizane teklifim şudur ; Kamuoyunda oluşmuş bir algıyı yıkmak için bundan güzel bir fırsat olmaz. Zamanı kendilerine kalmış ister referandumdan önce, isterse referandumdan sonra olsun, oraya anlı şanlı bir Atatürk heykeli veya Torbalı’nın kurtuluşu olan 7 Eylül’ü simgeleyen içinde Atatürk’ün de olduğu bir kurtuluş savaşı heykeli konulması tabiri caizse bomba etkisi yaratacaktır.. Ve bu hamle oluşmuş bir takım algılara da darbe vuracaktır.. Böyle bir heykel onu oraya koyana zarar değil bilakis çok büyük fayda sağlar.

HEYKEL ORADAYSA SANDIK BURADA

AKP’nin en çok kullandığı kelime nedir diye sorsam, pek çoğunuz hemen milli irade kelimesi diyecektir. O zaman meydandan sökülen heykelin yerine ne konulacağına da milli irade karar versin.YSK gözetiminde kurulsun Torbalı halkının önüne sandıklar, vatandaş karar versin. Birinci Aday Mustafa Kemal Atatürk olsun, ikinci aday Abdülhamit ya da başka kimin heykeli oraya konulmak istiyorsa üçüncü, dördüncü adaylarda onlar olsun.. Vatandaşın gönlünde ne varsa atsın sandığa oyu, bassın mührü sen sağ ben selamet.! Sonuç olarak milli irade başımızın tacı değil mi.? Halktan büyük güç mü var..?.Yüce halkımız ne derse o olmaz mı..? Elbette olur..O zaman mühür oradaysa Torbalı halkı da burada.. En makul ve akla yakın çözümde bu değil mi?

Yazarın Diğer Yazıları