20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

31 Mart 2017, Cuma 17:02

METROPOLİS'TEN UTANACAK MIYIZ?

Belediye meydanında bulunan Antik heykeller başsız kız kardeşlerin belediye ekiplerince gece yarısı apar topar sökülmesinin ardından başlayan meydana nasıl bir heykel konulacak tartışması geçen hafta bitti biliyorsunuz. Gelişmeleri en cesur şekilde gazetemizde okudunuz. Meydana Osmanlı tuğrası üstüne ay yıldız figürü konuldu. Konunun kolayına kaçıp efendim neden tuğra konuldu nedir bu Osmanlı özentisi tarzı tribünlere oynayacak Yılmaz Özdilvari sorular soracak değilim. Benim soracağım daha vahim sorular olacak.

DİNİ FARKLI DİYE TOPRAĞA MI GÖMELİM?

Meydanda bulunan Antik Roma döneminden kalma Metropolis şehrinin en önemli figürlerinden olan başsız kız kardeşler heykelinin kaldırılmasının arka planında gerçekte ne var ? Oraya bir Osmanlı tuğrası konulmasından önce sorgulanması gereken asıl soru bu..Muhafazakar kültürün özellikle tek tanrılı dinler öncesi uygarlıklara çok da sevimli bakmadığını biliyoruz..Neden? Çünkü Metropolis antik şehrinin de içinde olduğu o dönem pagan inancının yaygın olduğu henüz dört kitabın insanlığa indirilmediği bir dönem..Benim gibi antik tarih meraklısı olanlar bu konuda sayfalar yazabilirler.. Ama ben çok sıkıcı olmaması için kısaca yazacağım. Pagan dini çoklu tanrılara inanılan ve onların heykel ile sembolleştiren bir din inanışı aynı zamanda..

ANA TANRIÇA İBARESİNDEN Mİ RAHATSIZ OLUNUYOR?

Çok merak ediyorum? Acaba Metropolis’in önünde yer alan Ana tanrıça ibaresi mi muhafazakar kültürü rahatsız ediyor? Ya da antik kültür ile hiç ilgisi olamayıp her eski dönem heykelini put gibi gören anlayışın mı kurbanı olunuyor bilemiyorum. Sonuçta insanlık böyle bir dönemden geçti. Bunu yok mu sayacak sınız?..Ne yapalım tekrar toprağa mı gömelim Metropolis’i?..Medeniyet ve uygarlık dediğin şey ise senin başka kültürlere saygın ile ölçülen bir olgu değil mi sonuçta?..Sen başka kültürlere saygı göstereceksin ki başka kültürlerden de sen saygı bekleyesin..Torbalı meydanından kaldırılan antik heykeller ne olacak bilemiyorum?.Ama bildiğim bir şey var..O da meydandan heykelleri kaldırsanız bile Metropolis şehri olanca heybetiyle tepeden Torbalı’ya bakmaya devam ediyor..Belki yüzyıllar boyu da bakmaya devam edecek.

ERTAN ÜNVER DIŞINDA SAHİP ÇIKAN OLDU MU?

Eski Belediye Başkanı Ertan Ünver’i rahmetle anmak lazım Metropolis’in adı geçen her yerde..1989 yılında belediye Başkanı olur olmaz onun öncülüğünde başlayan kazılarla gün ışığına çıktı Metropolis... Ama bahtsızlık şu ki ondan sonra gelenler aynı yürekle sahip çıkamadılar bu kültürel mirasa.. Eğer öyle olmasaydı Metropolis hala Allah’a emanet bir vaziyette,hadi ya Torbalı’da antik şehir mi varmış hiç duymadım aşamasında olmazdı..Güzelim sütunların arasında koyunlar otlatılmaz, akşamcıların rakı çektikleri, mangal yaptıkları mekan olmazdı yıllarca.

SELÇUK’UN EFES’İ…TORBALI’NIN TUĞRASI.!

Torbalı meydanında bulunan antik heykelden bile rahatsız olanlara sormak lazım..Selçuk denilince akla ne geliyor?.Elbette ki Efes antik kenti geliyor..Efes demek turist demek..Turist demek para, ekonomi, iş,aş demek..Peki Torbalı denilince akla Metropolis neden gelmiyor?. Gelmez tabi ki.. Ne yolunu yaptınız, ne oturacak bir bankını yaptınız, ne tanıtımını yaptınız, o da yetmedi meydandaki simge heykelini bile kaldırdınız...Metropolis ha toprak altında kalmış, ha ona gösterilen ilgisizlikle yer üstünde çürümeye ve yok edilmeye terk edilmiş ne fayda.? O zaman senin beşte bir nüfusuna sahip Selçuk turizmden dolarları takır takır sayarken rahatsız olmayacaksın.. Hatta İstanbul ve Ankara’dan gelen misafir eşi dostu da alıp Efes’i bir güzel gezdirmeyi de ihmal etmeyeceksin. Peki Torbalı turizmde ne olacak diye sorarsanız. Torbalı’ya yolunu şaşırıp gelen üç beş turist olursa onlara da meydandaki tuğrayı gösteririz artık demekten başka da bir şey gelmiyor elden!

Yazarın Diğer Yazıları