28 Mart 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

16 Şubat 2017, Perşembe 18:53

Mustafa Yetkil

NASIL BİR KAMPANYA ÖRGÜTLEMELİYİZ

Referanduma giderken toplum geriliyor. Evet yanlısı AKP iktidarı tahrik eden ,ötekileştiren bir dil kullanıyor. Başbakandan sonra Cumhurbaşkanı da’ Hayır!’ diyecek olanları PKK,FETÖ gibi terör örgütleriyle eşitleme çabasındaki kervana katıldılar. Hatta hain ve bayrak düşmanı dediler. Lütfen dilinize dikkat ediniz. Ülkenin yarısına terörist imasında bulunur suçlarsanız ‘’ terörle mücadele ‘’ denilen konunun ciddiyetine aykırı davranmış olmaz mısınız?

Ben de özgür irademle hayır diyeceğim. Hiç kimsenin benim yurt ve sevgimi sorgulamasına müsaade etmem. Bu kaos ortamına yöneliş bize referandum sırasında nasıl davranmamız gerektiği sorusuna yanıt aratıyor.. Yapılan araştırmalara göre halkın yüzde 78’i referandumda oylanacak anayasanın ne getireceğini bilmiyor. Bilgilendirmek şart.. Yalnızca 18 madde değil daha sonra binlerce yasa değiştirilecek. Referandum bir seçim değil. Şu veya bu partinin kendini öne çıkaracağı bir durum yok.. Şu veya bu parti adına sokağa çıkmanın, pankart asmanın, bildiri dağıtmanın bir yararı olacağını da sanmıyorum.

Referandum çalışmalarını diğer demokrasi güçleriyle birlikte yürütmekte fayda var.. Topluma ‘Hayır’ ı anlatmak için bu gerekli.. Hayır için çalışan partiler, sendikalar, odalar, dernekler, meslek örgütleri, taraftar grupları, kadın ve gençlik örgütleri, insiyatifler, mahalle komiteleri ve tek tek bireylerin en fazla dikkat etmesi gereken şey dildir. Kimseyi kırmayan, aşağılamayan ortak bir dil yaratılmalıdır. Anayasa değişimin ulusal sorun olduğunu unutmadan, tek kişinin yönetimine, diktaya, karşı çıkmak Türkiye Cumhuriyetine sahip çıkmak için birlikte olmalıyız. Millet iradesini dilinden düşürmeyenlerin bu iradeyi nasıl olup tek kişiye vermeye çalıştığını herkese birlikte anlatırsak etkili oluruz.

Toplumu kamplaştırmaya yönelik davranışlar, hayır diyecekleri terör örgütü üyesi gibi gösterme ,sosyal barışı bozma, toplumu kutuplaştırma çabaları sadece AKP’ye hizmet eder.. Bizler hayır diyecek olanlar ,bundan sakınmalıyız.. Yanılıp yumulup evet diyenlerde bizim insanımızdır. Saygılı olmalıyız. Ben halkımızın sağduyusuna güveniyorum. Bu o kadar kötü hazırlanmış anayasa teklifi ki kimse sessiz kalamıyor..

Tüm baskılara rağmen insanlarımız korku sınırlarını aştı. Bu referandumun sıradan bir seçim olmadığının bilincine vardıkça’’ ben Türkiye Cumhuriyeti ve demokratik parlamenter sistemden yanayım ‘’ cümlesinde kendilerini ifade edemeyenlerin ortak duygusu oluveriyor. Çünkü bu cümleyi AKP’ye oy vermiş kadınlar, gençler, analar içlerinden geçirmektedir. Onları ‘ hayır’a yönlendirmek için aydınlatmalıyız. İnsanlarımız içtenlikle cumhuriyete, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkmaya başladı. Yüreği bu değerlerde atanlar kendi çevrelerinde çalışmalılar.. Başkanlık sistemi bu ülkede kaos yaratır. Aslolan parlamenter demokratik sistemin güçlendirilmesi, özgürlüklerin çoğaltılmasıdır.

Referandumdan ‘Hayır’ çıkması halinde ülkemizde oluşacak iklim daha hayırlı günlere ulaşacağımızın habercisi olacaktır. Hayırların kazanmasını isteyen herkes hayır’ı çoğaltmaya çalışmalıdır. kırmadan, dökmeden, ayrıştırıp, ötekileştirmeden ,kimseyi aşağılamadan , kavgasız, sevgiyle, dostça çoğalarak hayır da birleşmeliyiz. Aslolan mücadeledir. Korkmadan, yılmadan, yorulmadan, asla pes etmeden Cumhuriyet Türkiyesi, Atatürk ilke ve devrimleri için örgütlü mücadeleye devam etmeliyiz.

 

Hoşçakalın, dostça kalın.