29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

28 Mart 2017, Salı 17:00

Yakup Akar

NASIL VE NEREYE YATIRIM YAPILMALI?

Marketten ya da tamamlanmış bir projeden ev almanın kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Öncelikli olan beklenti ve ihtiyacı iyi analiz etmek ve o beklenti ve ihtiyaç doğrultusunda hareket etmektir. Bu amaçla kendinize soracağınız bir takım soruların içinde bu konutu yatırım amaçlı mı yoksa hemen oturmak için mi alıyorum temel sorusu ön plana çıkmalıdır. İşin özünü teşkil eden bu temel sorunun yanıtına göre tamamlanmış ya da tamamlanmamış bir projeden alım yapmak gerekir. Her iki durumu da kendi içinde değerlendirdiğimizde, karşılaşacağımız olası durumlar şöyledir. Maketten ev almanın en büyük avantajı yatırım değeridir.

İnsanlar maketten ev almayı yüksek oranda prim yapacağı için öncelikli olarak tercih ederler. Daha çok yatırımcı olarak tanımladığımız kişiler maketten alım yaparlar ve o oranda kazanç sağlarlar. Burada projeyi yapan firmasının güvenilirliği devreye girer. Çünkü var olmayan bir yere yatırım yapıyorsunuz. Markalaşan inşaat firmalarından yatırım yapmak bu anlamda en doğru karardır. Çünkü x liraya aldığınız konutun değeri teslimatta ne kadar değerleneceği ve size ne kadar kazandıracağı aşağı yukarı bellidir. Bu anlamda risksiz bir yatırımdır. Eğer markalaşmamış bir projeden alırsanız burada dezavantaj noktası ise projenin teslimatlarının verilen tarihlerde yapılamama olasılığı ve tabi ki hemen oturmak isteyenlerin ilgisini çekmemesi olacaktır. Tamamlanmış bir projeden ev almanın da avantajlı ve dezavantajlı durumları vardır.

Genelde tamamlanmış projeler yatırımcıların ilgisini çekmez. Çünkü proje o sürece kadar elde edeceği primi etmiştir ve artık alıcısına daha fazla kazanç sağlamayabilir. Bu konuda inşaat firmasının politikası da diğer bir etmendir aslında. Eğer firma projeyi tamamlayıncaya kadar satışa çıkmamışsa ona göre bir fiyat politikası belirlenir ve yatırımcıya yine ciddi kazançlar sağlayabilir. Böylece projenin teslimatıyla ilgili tüm kaygılar ortadan kalmıştır.

Çünkü işin çıktısı ortadır ve tüketici neyi görüyorsa o konutun sahibi olur. Tüm sosyal alanlar ve yönetim şekli bellidir. Kaç metrekarelik bir evde oturacağını tam olarak bilir. Nasıl bir yaşantıya sahip olacağınızın hatları ortadır. Yani bir hayali satın almazsınız. Riskiniz neredeyse hiç yoktur.

İki ya da üç yıl beklemeden hemen ev sahibi olursunuz. En önemlisi proje bitecek miydi? Zamanında teslim edilecek miydi? Tüm vaatler yerine gelecek miydi gibi sorunlarla uğraşmıyor olursunuz. Diğer taraftan yine daireyi yatırım amaçlı alacaksanız, hemen kira getirisinin olması da diğer bir avantajlı noktadır. Ama şu andaki durumda daha çok tamamlanmış projeleri hemen ev sahibi olmak isteyen kişiler tercih ediyor. Tamamlanmış projeden ev almanın tek dezavantajlı tarafı yeterince prim yapmamasıdır diyebiliriz.